Raugas naminei juodai duonai

DSC_0024.jpg

Labai džiaugiuosi naujomis pažintimis su Lietuvos ūkininkais, prieš kelis mėnesius atradau žmogų, gaminantį ruginius miltus iš herbicidais nepurkštų rugių. Tai didelė retenybė. Ir miltų skonis yra visiškai kitoks. Ką jau kalbėti apie duoną… Jei pamenate juodą duoną, kuri yra rūgšti, skalsi ir tikrai juoda – būtent tokia iš tokių miltų ir gaunasi.

Daug šeimininkių kepa duoną, bet mažai kuri gamina raugą. Noriu paneigti mitą, jog raugo gamyba yra labai didelio triūso reikalaujantis darbas. Tikrai ne. Reikia tik laiko, o raugas įrūgs pats.

Taigi, į gilų vidutinio dydžio indą dozuoju

4vš ruginių miltų ir užpilu

0,5st šilto vandens

Išmaišau šaukštu, nepilnai dengiu dangteliu ar lėkštute, svarbiausia, kad liktų oro tarpas. Po 2 dienų į tą pačią masę įmaišau dar 4vš ruginių miltų ir 0,5st šilto vandens.

Po dar 2 dienų pauostau masę, jei jau jaučiasi rūgštus kvapas – raugas paruoštas. Jei dar ne – reikia tikrint kasdien, kol atsiras burbuliukai ir rūgštus aromatas. Jei išktart nekepu duonos, raugą sandėliuoju šaldytuve sandariai uždarytame inde. Šaldytuve jis gali išgyventi iki 2 mėnesių, bet tiek geriausia nelaukti, o naudoti raugą kuo dažniau. Ištraukus iš šaldytuvo raugą palieku kambario temperatūroje ir po kelių valandų įmaišau kelis šaukštus šilto vandens. Jei raugas gyvas, jis iškarto pakvimpa malonia rūgštele.

Patarimas – raugas neatleis apgyvendinimo plastikiniame inde, naudokite tik keramiką ar stiklą.

12 atsakymų į “Raugas naminei juodai duonai”

  1. Dviejų mėnesių raugas tikrai neišstovės.Duoną su tradiciniu raugu kepu 5 metus.Neatšviežinto raugo nerekomenduojama naudoti ilgiau nei 2 savaites.senovėj duoną kepęė 1 kartą savaitėje.Aš irgi taip darau ir niekada raugas nepaseno,nesupelijo ir neprarūgo.O pats raugo receptas tai tikrai geras.Tik nevisos šeimininkės turi kantrybės jį pasigaminti

    1. Labą rytą, Ina. Ačiū už pastebėjimus. Raugas šaldytuve išgyvena pakankamai ilgai, 2 mėnesiai – mano asmeninis rekordas. Bet kaip ir rašote, stengiuosi kepti duoną dažniau.

  2. Anksčiau kepdavome duoną ir miesto sąlygomis dujinėje ar elektrinėje orkaitėje ir dalindavomes draugiškai raugu. Kai aš nebeturėdavau raugo, tokiu pat būdu pasigamindavau pati. O , jeigu reikėdavo, kad greičiau pasigaminti , dar sutrindavau virtą bulvę. Ačiū jums už vis naujus receptus

  3. Tačiau aš skaičiau visur, kad į atgaivinamą raugą reikia dėti ne tik vandens, bet ir miltų (50-čiai g raugo po 50 g miltų ir vandens), ir laukti, kol pakils. Nejaugi užtenka tik vandens ir nereikia kildinti?

    1. Labą vakarą. Žiūrint ką turite omeny gaivinti – jei gaivinti, kad iškarto kepti duoną, tai tuomet miltų nereikia, jų dėsis į maišomą tešlą. Jei raugas ilgai stovi šaldytuve ir pradedate abejoti jo gyvumu, tuomet galima įmaišyti vandens ir truputį miltų, kelias dienas palaikyti šiltai ir vėl sandėliuoti. Aš to niekada nedarau, jei jau pauosčius raugas nebekvepia rūgštele, geriau užmaišau naują ;)

  4. labas vakaras) labai noreciau pati iskepti duona) jauciuosi nejaukiai… tik nesijuokite… o ka toliau daryti su raugu)
    ta prasme kaip kepti duonyte?) aciu)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s