Naktinė duona

Duona

Pavadinimą šiai duonai sugalvojau ne aš, kai kurie šaltiniai teigia, kad tai švediška duona, viena konditerė pasakojo, kad šalto mielių kildinimo technologija naudojama kai kurių duonos rūšių kepimui pramoniniu būdu. Paslaptis iš tiesų labai maža, bet jau kokio gėrio! Esu aprašiusi ruginės duonos raugo subtilybes, duonos kepimą, o su kvietiniais miltais ilgai turėjau atsargų santykį, kol iš mielų ūkininkų negavau dovanų viso grūdo miltų. Kvietinė duona nuo šiol ir ant mūsų stalo. Kviečiu pabandyti išsikepti tikrai ypatingai lengvai pagaminamos duonelės. Kaip visada, supaprastinau receptūrą lengvesniu produktų matavimu, kad nieko nereiktų sverti ir įmaišiau keletą papildomų ingredientų.

Vienam kepaliukui reikės

2st kvietinių miltų

1st šilto vandens

1aš sausų mielių

0,5aš druskos

1aš rudojo cukraus

0,5st saulėgrąžų branduolių

2vš sezamo sėklų

1vš burnočio sėklų

Sėklas galima keisti labiau mėgstamomis, tiks ir kmynai, ir chia, o juodieji sezamai arba kalendros suteiks ypatingą, originalų skonį.

Miltus įsijoju į gilesnį indą, supilu šiltą vandenį, mieles ir prieskonius ir gerai permaišau mediniu šaukštu. Viskas :) Tešla gaunasi skystoka, neminkoma, taip ir turi būti.

Tešlą supilu į formą, kurioje kepsiu duoną, naudoju silikoninę aukštais bortais. Jei naudosite metalinę ar stiklinę, formą reikėtų iškloti kepimo popieriumi. Tešlos paviršių patepu vandeniu ir visą formą suvynioju į maistinę plėvelę ir nešu į šaldytuvą. Čia ir yra ta paslaptis, esame įpratę mielinius gaminius kildinti šiltoje vietoje, o šis būdas duoną padaro įdomiai porėtą, minkštą ir nenusakomai gardžią. Šaldytuve duoną laikau pernakt, kartais ir dieną, svarbu, kad ji pabūtų šaltai bent 8h.

Formą išvynioju iš plėvelė gniaužtų ir dedu į šaltą orkaitę. Jungiu 150C ir kepu duoną apie 1,5-2h. Silikoninėje formoje labai gerai matyti, kada duona jau iškepusi – ji būna pilnai atšokusi nuo sienelių ir gerokai parudavusi.

Duoną atvėsinu, laikau popieriniame maišelyje. Net ir palikta nepridengta, ši duona nežiedėja. Tobula.

Duona1

 

10 atsakymų į “Naktinė duona”

  1. Laba diena,

    Dėkoju už receptus, kad dalinatės savo idėjomis, patirtimi.

    Perskaičiau, kad perkate miltus duonos kepimui iš patikimo ūkininko. Šiuo metu kaip tik galvoju apie tikrų-kokybiškų miltų pirkimą iš ūkininko. Prašau parašykite man šio ūkininko kontaktus. Labai lauksiu:)

    Sėkmės

  2. Miela Kūmute, labai ačiū už naktinės duonos receptą. Kepiau jau tris kartus, teko net kiekį dvigubinti :) Man duona gavosi tiesiog ideali, nors jau beveik metus kepiau duoną su raugu, bet vis kas nors netikdavo, visi valgydavo, o aš tokia priekabi, raukiausi. O šita, ne duonelė, o svajonė. Dar kartą ačiū, jūsų receptą įtraukiau į savo “receptyną“ ateities kartoms <3

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s