Nepaprastai nostalgiškas skonis, kas pamena Vilniaus “Cukrainę” Gorkio (tuomet) gatvėje, prisimins ir šį skanumyną. Mano variantas truputį kitoks, bet susimaišę skoniai bus tokie patys kaip kadaise 🙂
4 porcijoms reikės
250g juodos duonos (be priedų)
70g sviesto
1 valgomo šaukšto cinamono
2 valgomų šaukštų rudojo cukraus
150-200g trintų serbentų ar serbentų uogienės (arba šviežių ar šaldytų bruknių arba spanguolių)
6 valgomų šaukštų cukraus pudros
500ml plakamosios grietinėlės
Duona desertui neturėtų būti labai šviežia, kuo tamsesnė ir kuo kietesnė. Pirmiausiai virtuvinio kombaino S peiliais sumalu duoną iki smulkių trupinių. Įkaitinu keptuvę, dedu sviestą ir, jam ištirpus, suberiu duonos trupinius ir rudąjį cukrų. Intensyviai maišant, kaitinu apie 7-8min. Tuomet suberiu cinamoną, dar kartą kruopščiai išmaišau, išjungiu ugnį, dengiu keptuvę dangčiu ir palieku ramybėje.
Jei naudoju šaldytas uogas, jas tais pačiais kombaino peiliais iki tyrės susmulkinu, suberiu 3 šaukštus cukraus pudros, kelias sekundes paplaku. Belieka išplakti grietinėlę, plaku ją elektriniu plakikliu, lėtu režimu. Kai grietinėlė pradeda standėti – suberiu likusius 3 šaukštus cukraus pudros ir įmaišau ją į grietinėlės masę.
Desertui tiekti naudoju stiklinius, tolygaus pločio, indelius. Tai gali būti taurė ar įmantresnis stiklainis.
Ant dugno beriu duonos trupinių, tuomet uogų, tada grietinėlės, vėl trupinių, uogų ir pabaigai grietinėlės. Desertą bent trumpam dedu į šaldytuvą.
Valgyti būtina ilgais šaukšteliais, kad vienu metu pakabinti visų sluoksnių.
Patarimas – į duonos masę galima įmaišyti susmulkintų graikiškų riešutų.