Miežinė košė

 

IMG_20191020_094344.jpg

Nepelnytai pamirštos miežinės kruopos… Neseniai dariau mini apklausą, daugelis pasisakiusių minėjo, kad lyg ir turi jų namie, bet naudoja jas tik sriubų gamyboje. Tik viena draugė sakė prieš metus virusi miežinę košę ir susimąstė – kodėl taip seniai, juk ji labai skani 🙂

Ši košė man asmeniškai labai nostalgiška, kadaise bobutė virdavo ją nedideliam „rundeliuke”, paskui kartu valgydavome, šaukštais rausdamos tunelius. Ir būtinai užsigeriant šiltu pienu. Daug metų saldų pieną perku tik kavos gardinimui ar sūrių gamybai, tačiau valgant miežinę košę būtinai įsipilu stiklinaitę, dar ir dėl to, kad miežinė košė yra sprangi, net ir pagardinta sviestu.

 Kad kruopos būtų išvirę, bet nesukritę, visada skaičiuoju kruopas ir vandenį santykiu

1 : 2.

Dviems porcijoms reikia

1 st miežinių kruopų

2 st vandens

1 aš druskos (be kaupo)

50 g sviesto

Kruopas suberiu į puodą, pilu vandenį ir kaičiu vidutinę ugnį. Užvirus, 4-5 min. verdu, vis pamaišant šaukštu. Tuomet suberiu druską, dedu sviestą, permaišau, dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir puodą palieku ramybėje 10-15 min.

Jei norisi labiau „pašutintos” košės, puodą apkūtoju senais kailiniais ir palieku bent pusvalandžiui.

Tiekiu su kambario temperatūros pieno stiklinaite.

5 atsakymai į “Miežinė košė”

  1. Kaip keista, kad šią košę mažai jau kas valgo. Mes šeimoje ją kertame bent kartą į savaitę. Net mūsų mažylis, neturintis 2 metukų, ją valgo.
    Tačiau aš verdu ją kitaip. Naudoju santykį 1 dalis košės – 6 dalys vandens. Verdu tol kol vanduo beveik išverda ir tada dar palieku uždengtą pabringti 🙂 taip pat pagardinu druska ir sviestu. Dar kartais įsimaišau uogų, jei noriu saldesnės, arba krapų.

    1. Labą rytą. Tikra tiesa, nebegirdžiu, kad kas girtųsi ją valgantis. Jūsų košė turėtų būti gerokai labiau suvirusi, panašiai virdavo visas košes tarybiniuose darželiuose, tik ten būdavo 4 dalys vandens, 1 dalis pieno ir viena dalis kondensuoto saldinto 🙂 Och skanios jos būdavo, ypač sorų 🙂

  2. O man ši košė skaniausia su įtarkuota per burokinę tarką bulve. Taip močiutė gamindavo. Tik tenka pavirti kol tos bulvės išverda,svyla zaraza☺.

Parašykite komentarą