Naktinė duona

Duona

Pavadinimą šiai duonai sugalvojau ne aš, kai kurie šaltiniai teigia, kad tai švediška duona, viena konditerė pasakojo, kad šalto mielių kildinimo technologija naudojama kai kurių duonos rūšių kepimui pramoniniu būdu. Paslaptis iš tiesų labai maža, bet jau kokio gėrio! Esu aprašiusi ruginės duonos raugo subtilybes, duonos kepimą, o su kvietiniais miltais ilgai turėjau atsargų santykį, kol iš mielų ūkininkų negavau dovanų viso grūdo miltų. Kvietinė duona nuo šiol ir ant mūsų stalo. Kviečiu pabandyti išsikepti tikrai ypatingai lengvai pagaminamos duonelės. Kaip visada, supaprastinau receptūrą lengvesniu produktų matavimu, kad nieko nereiktų sverti ir įmaišiau keletą papildomų ingredientų.

Vienam kepaliukui reikės

2 st kvietinių miltų

1 st šilto vandens

1 šaukštelio sausų mielių (apie 7g)

0,5 šaukštelio druskos

1 šaukštelio rudojo cukraus (nebūtinai)

0,5 st saulėgrąžų branduolių

2 šaukštų sezamo sėklų

1 šaukšto burnočio sėklų

Sėklas galima keisti labiau mėgstamomis, tiks ir kmynai, ir čija, o juodieji sezamai arba kalendros suteiks ypatingą, originalų skonį.

Miltus įsijoju į gilesnį indą, supilu šiltą vandenį, mieles bei prieskonius ir gerai permaišau mediniu šaukštu. Viskas! Tešla gaunasi skystoka, neminkoma, taip ir turi būti.

Tešlą supilu į formą, kurioje kepsiu duoną, naudoju silikoninę aukštais bortais, dar kitaip vadinamą „keksine”. Jei naudosite metalinę ar stiklinę, formą reikėtų iškloti kepimo popieriumi. Tešlos paviršių patepu vandeniu, pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir nešu į šaldytuvą. Šaltis ir yra toji paslaptis, juk esame įpratę mielinius gaminius kildinti šiltoje vietoje, o šis būdas duoną padaro įdomiai porėtą, minkštą ir nenusakomai gardžią. Šaldytuve duoną laikau pernakt, kartais ir visą parą, svarbu, kad ji pabūtų šaltai bent 8h.

Formą išvynioju ar atidengiu ir dedu į šaltą orkaitę. Jungiu 150C ir kepu duoną apie 1,5-2h. Silikoninėje formoje labai gerai matyti, kada duona jau iškepusi – ji būna pilnai atšokusi nuo sienelių ir gerokai parudavusi.

Duoną atvėsinu, laikau popieriniame maišelyje. Net ir palikta nepridengta, ši duona nežiedėja. Tobula.

Duona1

14 atsakymų į “Naktinė duona”

    1. Ne, Raimonda, ne balta. Pelenų spalvos ir prėsko „senovinio” skonio. Iš parduotuvinių gal labiausiai primena sėlenų duoną.

  1. Laba diena,

    Dėkoju už receptus, kad dalinatės savo idėjomis, patirtimi.

    Perskaičiau, kad perkate miltus duonos kepimui iš patikimo ūkininko. Šiuo metu kaip tik galvoju apie tikrų-kokybiškų miltų pirkimą iš ūkininko. Prašau parašykite man šio ūkininko kontaktus. Labai lauksiu:)

    Sėkmės

  2. Miela Kūmute, labai ačiū už naktinės duonos receptą. Kepiau jau tris kartus, teko net kiekį dvigubinti 🙂 Man duona gavosi tiesiog ideali, nors jau beveik metus kepiau duoną su raugu, bet vis kas nors netikdavo, visi valgydavo, o aš tokia priekabi, raukiausi. O šita, ne duonelė, o svajonė. Dar kartą ačiū, jūsų receptą įtraukiau į savo ”receptyną” ateities kartoms <3

  3. Aš maišiau miltus, stiklinė kvietinių miltų ir stiklinė viso grūdo miltų, kažin ar gerai padariau, ar nesugadinsiu duonikę, dabar jau šaldytuvę iki rytojaus 😊

    1. Miela Vida, manau, kad viskas bus gerai, vien iš pilno grūdo galbūt ir nesigautų geras rezultatas, bet jei perpus su kvietiniais, turėtų gautis 🙂

Parašykite komentarą