Firminis pyragas “5”

DSC_0338

Pagaliau atėjo laikas aprašyti vieną labiausiai vykusių eksperimentų su pyragais. Norėjosi, kad ir skonis būtų nepriekaištingas, ir kad akį džiugintų. Ir kad gamyba nebūtų varginanti.

Dabar jau šį pyragą kepu gan dažnai, nes jis yra ne tik puikiai derantis su bet kokio sezono vaisiais ar uogomis, bet dar ir labai lengvai įsimenamas dėl skaičiaus 5. Tuoj suprasite kodėl :)

Pavasarį pyragą gardinu rabarbarais, vėliau – braškėmis, juodaisiais serbentais, šilauogėmis. Rudenį – obuoliais, žinoma. O žiemą dedu konservuotas vyšnias be kauliukų ar bananą. Variacijoms ribų nėra.

Pyragui reikės:

5 kiaušinių

5vš cukraus

5vš miltų (be kaupo)

5vš aliejaus (neutralaus skonio ir kvapo, pvz. saulėgrąžų ar rapsų)

5aš cukraus pudros

5 rabarbaro kotų (plonų, apie 30cm ilgio)

5 lašų romo esencijos (nebūtinai)

Sodos, acto

Štai ir atsakymas, kodėl 5 :) Žinoma, gaminant pyragą su vyšniomis, jų reikės daugiau nei penkių.

Pirmiausiai atskiriu trynius nuo baltymų, baltymus dedu į šaldytuvą. Išsitraukiu elektrinį mikserį (jei neturite – tiesiog ilgiau paplaksite šluotele). Į indą su tryniais suberiu cukrų ir pradedu maišyti, kai jau cukrus aptirpsta ir tryniai pabąla, pilu aliejų, įlašinu romo esencijos, tuomet suberiu miltus.  Kai jau viskas susimaišo, tešlą dedu į šoną ir imuosi rabarbarų, juos nulupu ir supjaustau 1cm gabalėliais.

Virš tešlos laikau šaukštą su

1aš sodos

ir labai lėta srovele pilu actą. Pilu tol, kol soda putoja. Įmaišau putas, tuomet suberiu rabarbarus ir juos įmaišau į tešlą.

Įjungiu orkaitę režimu kepimas iš abiejų pusių 180C, tešlą supilu į kepimo formą ir ją dedu ant grotelių orkaitės viduryje. Nustatau laikmatį 30min. Imuosi baltymų – plaku juos, kol jie tampa blizgūs, suberiu cukraus pudrą ir dar truputį paplaku, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Beje, dauguma rekomenduoja plakant baltymus, į juos įberti žiupsnelį druskos. Galima, bet tikrai nėra būtina, jei baltymai atšaldyti.

Po 30min. kepimo, pyragą ištraukiu iš orkaitės, viršun supilu plaktus baltymus, tolygiai paskirstau, pakedenu šakute,  ir formą vėl grąžinu į orkaitę dar 15-20min. Šioje kepimo stadijoje reiktų toli nesitraukti, viena akim stebėti ar ne pernelyg parudavo baltymo kepurė. Jei pasirodys, kad ji per ruda, tuomet pakeiskite kepimo režimą į kepimą tik iš apačios.

Orkaitės neatidarinėju, palieku pyragą iki pilno atvėsimo.

DSC_0330

Citata

6 Komentaras (+add yours?)

  1. Vida
    Lie 18, 2016 @ 17:11:52

    Atrodo nesudėtingas ir skanus, tik norėjau pasidomėti, ar baltymams užtenka cukraus pudros (turiu omeny ne kiekį, o skonį). Gal citrinos sultys ar bent jau kokios esencijos suteiktų gaivumo?

    Atsakyti

  2. Roberta
    Rgs 08, 2016 @ 19:32:10

    Čia irgi mano firminis pyragas! Labai visiems patinka!

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos