Beržų sula ir ką su ja veikti

Sula1

Įdomiausia, kad “ką su ja veikti” sužinojau palyginti neseniai. Vaikystėje iš trikampių stiklinių “aparatų” gerta sula būdavo lyg ir skani, bet pasirodo tik todėl, kad buvo gardinta cukrumi. Vėliau keliskart ragavau kažkieno tėvukų leistą sulą ir visus kartus pagalvojau – vanduo kaip vanduo. Ir visiškai nesidomėjau ja, kol neatsikraustėme gyventi į mišką. Čia jau nugalėjo smalsumas pabandyti leisti sulą, tuomet prie kiekvieno beržo sutiktas kaimynas pradėjo pasakoti ką su ja veikiąs, ir tuomet prasidėjo bandymai.

Iki valio atsigėrus šviežios sulos, imu ruošti ruošinius vasarai. Viena draugė juos vadina sulos šampanu :) Alkoholio fermentuotoje suloje nėra, arba yra tiek, kiek giroje. Bet tai ir nėra tikslas, tikslas – vasarą iš rūsio atsinešti lengvai gazuoto ir gaiviai rūgštaus gėrimo ir juo atsigaivinti.

Turiu tris mylimiausius sulos ruošimo vasarai receptus, juos ir aprašysiu.

Citrininis

Į trijų litrų stiklainį dedu

saują tamsių razinų

1 nuluptą ir griežinėliais supjaustytą citriną

1vš medaus

1 juodos duonos riekės plutą

Kmynų

Į trijų litrų stiklainį dedu:

saują tamsių razinų

2vš kmynų

2vš medaus

Apelsinų

Į trijų litrų stiklainį dedu:

1 nuluptą ir griežinėliais pjaustytą apelsiną

saują šviesių razinų

juodos duonos riekės plutą

Stiklainius iki viršaus užpildau sula, dengiu plastikiniais dangteliais ir nešu rūsin. Jei neturite rūsio, galite fermentacijos laiką laikyti sulą ir namie, tik svarbu nepražiopsoti momento, kai sula jau įrūgusi ir tuomet supilstyti į butelius ir laikyti kuo šalčiau.

SUla

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s