Kadangi mano a.a. bobutė buvo garsi Biržų konditerė ir beveik visų miestelio vestuvių/krikštynų/gimtadienių tortų gamintoja, saldumynų vaikystėje atsivalgiau iki valios, o pasibaigus vaikystei pasibaigė ir saldaus skonio pomėgis. Bet gaminti juos kitiems labai mėgstu ir karts nuo karto gimtadienio ar kokios kitos proga sukurpiu kokį tortą. Šis – naujausias mano atradimas, sužavėjęs paruošimo paprastumu, labai sodriu, net sakyčiau turtingu skoniu. Gaminu su riešutais, šokoladu, traškiais, bet labiausiai sužavėjo sumanymas vieną pertepimo sluoksnį pagardinti šaldytomis vyšniomis (be kauliukų).
Kaip lėto gyvenimo būdo šalininkė, mėgstu gaminti pati tiek, kiek išgaliu. Bet jei jums, pvz., staiga prisireiktų skubiai suręsti tortą, šiam galite drąsiai naudoti parduodamus biskvitų lakštus. Rinkitės kakavinius. O aš biskvitą kepu taip:
5 kiaušinius
5vš balto cukraus
1vš riebios kakavos
sudedu į virtuvinio kombaino indą su S peiliais ir plaku, kol kakava įsimaišo ir cukrus pilnai ištirpsta. Tuomet sudedu
5vš kvietinių miltų
ir vėl plaku apie 3-4 minutes. Tešlą supilu į silikoninę torto formą, ją dedu į orkaitę, įjungiu 180C ir kepu apie 35-40 minučių. Biskvitą kepu dieną prieš planuojamą torto gamybą. Iškepusį biskvitą atvėsinu ir palaikau ant stalo, kad truputėlį apdžiūtų. Ilgu aštriu peiliu supjaustau į tris dalis ir pertepu kremu iš
500g maskarponės sūrio
1 indelio Rududu
žiupsnio druskos
Visus produktus sumaišau virtuvinio kombaino plakikliu.
Biskvitų nelaistau, jei tortui lieka bent 24h subrendimui, jei planuojamas greitesnis valgymas, tuomet pasigaminu sirupo
0,5st vandens
1vš rudojo romo
1vš rudojo cukraus
supilu į puodą ir kaitinu, kol cukrus ištirpsta ir atvėsinu.
Tortą formuoju formoje su nuimamais bortais. Dedu vieną biskvito lakštą, jei reikia – sulaistau trečdaliu sirupo, sukrečiu pusę kremo, vėl lakštas ir likęs kremas, paskutinis lakštas ir likę trečdalis sirupo. Viršų aplieju šokoladiniu glajumi, pagamintu iš
100g juodojo šokolado
50g sviesto
Produktus sudedu į metalinį indelį ir dedu į orkaitę, jungiu 50C ir palaikau apie 20 minučių, tuomet permaišau, lukteliu, kol atvės ir supilu ant torto. Tuomet pabarstau
smulkintais lazdyno riešutais
šokoladiniais traškiais
šokoladiniais pabarstais
Kaip minėjau, vieną sluoksnį galima pagardinti vyšniomis, jas atšildau ir nusausinu popieriniu rankšluosčiu, dedu ant antro biskvito lakšto ir kremą pilu ant jų.
Iki tiekiant laikau šaldytuve, tortas pats skaniausias būtent šaltas.