Jautiena ir jos ruošimo ypatumai

jaut

Vieną dieną vienas linksmas žmogus paklausė – o kaip teisingai iškepti jautienos steiką? Žinia, daug ką lemia kaitra, vartymas, nelaistymas kepant ir norimas kraujo kiekis mėsoje. Bet ne ką svarbesnis yra mėsos paruošimas – marinavimas. Mūsų kieme jautienos kepsnius kepame retai, žarijose dažniau skrudiname liežuvį, širdeles ar iešmus su kiaulienos kryžmės gabaliukais, bet sumaniau pasidalinti su jumis labai paprastu jautienos paruošimu ir 100% garantuotai iškepusia ir sultinga mėsa.

Viena pagrindinių taisyklių – jokios pridėtinės druskos. Ir dar labai svarbu mėsą ruošti iš anksto, t.y. pradėti ruošti „iš vakaro”.

Jautienos kumpį (mano atveju buvo 2,5kg gabalas) gausiai ištepu skystomis garstyčiomis, pačiomis paprasčiausiomis, ne grūdėtosiomis. Vienam kilogramui mėsos naudoju

1vš garstyčių

Tepu konditeriniu teptuku, kad kuo mažiau liktų ant rankų. Mėsą suvynioju į maistinę plėvelę ir dedu į šaldytuvą parai.

Po paros nuimu plėvelę, mėsą nuplaunu ir palieku ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti. Tuo metu pasiruošiu:

1aš čiobrelių

1aš maltų raudonųjų pipirų (tiks ir juodi)

1aš harisos (galima keisti aitriųjų paprikų dribsniais ar milteliais)

12 česnako skiltelių

1vš medaus

5vš aliejaus (saulėgrąžų ar sezamo)

2vš judros sėklų (galima keisti sezamais arba išviso nenaudoti)

Česnakus supjaustau plonomis riekelėmis. Kepimo formą iškloju kepimo popieriumi,  į centrą suberiu česnakus ir ant jų dedu mėsą. Tuomet ją aptepu mišiniu iš aliejaus ir medaus. Jei medus kietas, truputį pašildau aliejų, tuomet medus lengvai tirpsta. Tolygiai apibarstau mišiniu iš čiobrelių, pipirų ir harisos ir galiausiai suberiu sėklas. Žinau, kad vėl klausite kas ta judra ir kur jos gauti – tai senovinė aliejinė sėkla, prekybos centruose dar nemačiau, bet Tymo turguje visada būna aliejininkas, jis turi ir sėklų pardavimui. Būna mugėse, sekmadieniniuose ūkininkų turgeliuose ir turbūt … google paieškoje 🙂 Jei ruošite steiką, medaus nereikia, jis kaitrioje ugnyje svils. Pakaks aliejaus ir čiobrelio, ir dar nebent harisos aštrių pojūčių mėgėjams.

O štai ir dar viena svarbi taisyklė – jautieną kepame lėtai. Tai reiškia, kad 2h mėsą kepu 120C temperatūroje ir tuomet didinu ją iki 180C ir kepu dar apie 45 minutes. Išjungus kaitrą, mėsos traukti neskubu, leidžiu pailsėti garuose dar 15-20 min.

Tiekiu su karštais garnyrais – orkaitėje keptais pastarnokais, burokėliais ir morkomis.  Kam tinka, tiks ir bulvės ar bulvių-brokolių košė (receptas čia). Tinka šermukšnių pagardas ir kaukaziškas Tkemali, marinuotos daržovės.

Druska? Jos ištiesų visai nereikia, nors druskos maiste šiaip neribojame. Jei kam trūksta, duodu malūnėlį užsimalti pagal skonį.

Jautiena

Parašykite komentarą