Gal ir visai be reikalo pyko meška ant ūkininko toj pasakoj? Pamenat? – viršūnėlės ir šaknelės. Meškai vis atitekdavo „neskanioji” daržovių dalis, bet baigiu įsitikinti, kad visos daržovių dalys yra valgomos! Mano favorito pozicijų niekam neužleidžia morkų lapai, taip pat begaliniai džiaugiamės burokėlių, pastarnokų lapais, o kur dar sultingieji moliūgų stiebai ir nuostabūs žiedai… O pavasarinio virsmo proga pristatau dar vieną naujovę, mano išbandytą tik pernai. Ridikėliai šiemet šalto pavasario proga užaugino daug lapų, todėl labai mielai malu juos ir gaminu užtepėlę. Nesinori vadinti jos pesto, nes iš pesto čia belikęs tik gamybos būdas 🙂 Skonis irgi nieko neprimena, jis turi tik ridikėliams būdingo aitrumo, puikiai derančio su sūriu ir geros kokybės aliejumi.
Ridikėlių lapeliai valgymui naudojami tik jauni, kaip ir dauguma antžeminių daržovių lapų.
Nedideliam indeliui užtepėlės naudoju:
4 saujas šviežių ridikėlių lapelių
1 šaukštelį druskos
6-7 šaukštus nerafinuoto saulėgrąžų arba sezamų aliejaus
150 g kietojo ar puskiečio sūrio
100 g saulėgrąžų branduolių (arba anakardžių riešutų)
2 skilteles česnako
Žiupsnelį maltų juodųjų pipirų
Ridikėlių lapus kruopščiai nuplaunu po tekančia šalto vandens srove ir sudedu ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti. Gerai įkaitintoje keptuvėje truputį apkepu saulėgrąžas, geriausias ženklas, kad kaitinti užteks – spragsėjimas keptuvėje.
Iš spintelės traukiu elektrinį smulkintuvą. Į jį sudedu nuluptas česnako skilteles ir keptus branduolius. Smulkinu apie 3-5 minutes su nedidelėmis pertraukomis, masė turi pasidaryti vientisos struktūros. Ją šaukštu iškabinu į lėkštę, o į smulkintuvą sudedu ridikėlių lapelius ir juos smulkinu, vis pasukiodama smulkintuvo indą, kad visi susimaltų tolygiai. Tuomet supilu aliejų, dedu druską ir pipirus, maltas saulėgrąžas ir vėl malu apie minutę. Jei trūksta „sukibimo”, įpilu dar šaukštą aliejaus. Galiausiai į masę įmaišau smulkiai tarkuotą sūrį ir užtepėlę šaukštu sudedu į nedidelius stiklinius užsukamus indelius.
Valgome su juoda duona ar skrebučiu, šaukšteliu-kitu galima gardinti pusrytinius kiaušinių patiekalus ar žuvį pietums.
Laikau šaldytuve.
Sveiki.Žaviuosi Jūsų receptai, ačiū tikrai už paprastas idėjas, receptukus, iš kūrių gaunasi tobuli kūriniai. O dabar apie užtepėlę….truputuka nesupratau kur dingo sūris, o gal neatydžiai paskaičiau?
Miela Vida, dėkoju jums 🙂 Jūsų akis atidi, tikrai buvau praleidusi sūrį, pataisiau. Skanių akimirkų 😉
Ačiū už idėjas,žaviuosi Jūsų veikla!
Miela Danute, glosto širdį Jūsų žodžiai. Ačiū 🙂
Kadangi labai mėgstu pesto padažus, ką tik pasigaminau šią užtepėlę. Ridikėliai tikrai šiemet lapų nepagailėjo. 🙂 Bėriau tarkuotą „Džiugą. Pasakysiu, kad skonis nerealus. Man dar skaniau už bet kokį pesto. Dėkui už idėją!
Miela Audrone, džiugu, kad pabandėt ir dar džiugiau, kad taip patiko 🙂 Skanaus