Ridikėlių lapų užtepėlė (pesto)

Ridikeliu pesto

Gal ir visai be reikalo pyko meška ant ūkininko toj pasakoj? Pamenat? – viršūnėlės ir šaknelės. Meškai atitekdavo “neskanioji“ daržovių dalis, bet baigiu įsitikinti, kad daržovės valgomos visos! Mano favorito pozicijų niekam neužleidžia morkų lapai, taip pat begaliniai džiaugiamės burokėlių, pastarnokų lapais, o kur dar sultingieji moliūgų stiebai ir nuostabūs žiedai… O pavasarinio virsmo proga pristatau dar vieną naujovę, mano išbandytą tik pernai. Ridikėliai šiemet šalto pavasario proga užaugino daug lapų, todėl labai mielai malu juos ir gaminu užtepėlę. Nesinori vadinti jos pesto, nes iš pesto čia belikęs tik gamybos būdas 🙂 Skonis irgi nieko neprimena, jis turi tik ridikėliams būdingo aitrumo, puikiai derančio su brandintu sūriu ir geros kokybės aliejumi.

Nedideliam indeliui užtepėlės naudoju:

4 saujas šviežių ridikėlių lapelių

1 aš druskos

6-7 vš nerafinuoto saulėgrąžų arba sezamų aliejaus

150 g brandinto kietojo sūrio (naudoju Garsios tylos sodybos sūrį Debesėlį)

100 g saulėgrąžų branduolių (arba anakardžių riešutų)

2 skilteles česnako

Žiupsnelį maltų juodųjų pipirų

Ridikėlių lapus kruopščiai nuplaunu po tekančia šalto vandens srove ir sudedu ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti. Gerai įkaitintoje keptuvėje truputį apkepu saulėgrąžas, geriausias ženklas, kad kaitinti užteks – spragsėjimas keptuvėje.

Iš spintelės traukiu elektrinį smulkintuvą. Į jį sudedu nuluptas česnako skilteles ir keptus branduolius. Smulkinu apie 3-5 minutes su nedidelėmis pertraukomis, masė turi pasidaryti vientisos struktūros. Ją šaukštu iškabinu į lėkštę, o į smulkintuvą sudedu ridikėlių lapelius ir juos smulkinu, vis pasukiodama smulkintuvo indą, kad visi susimaltų tolygiai. Tuomet supilu aliejų, dedu druską ir pipirus, maltas saulėgrąžas ir vėl malu apie minutę. Jei trūksta “sukibimo“, įpilu dar šaukštą aliejaus. Galiausiai į masę įmaišau smulkiai tarkuotą sūrį ir užtepėlę šaukštu sudedu į nedidelius stiklinius užsukamus indelius.

Užtepėlę valgome su juoda duona ar skrebučiu, šaukšteliu-kitu galima gardinti pusrytinius kiaušinių patiekalus ar žuvį pietums.

Laikau šaldytuve.

P.S. po kelių diskusijų – ridikėlių lapeliai valgymui naudojami tik jauni, kaip ir dauguma antžeminių daržovių lapų. Jei pačio ridikėlio nesinori valgyti, lapai juolab netiks.

6 atsakymai į “Ridikėlių lapų užtepėlė (pesto)”

  1. Sveiki.Žaviuosi Jūsų receptai, ačiū tikrai už paprastas idėjas, receptukus, iš kūrių gaunasi tobuli kūriniai. O dabar apie užtepėlę….truputuka nesupratau kur dingo sūris, o gal neatydžiai paskaičiau?

  2. Kadangi labai mėgstu pesto padažus, ką tik pasigaminau šią užtepėlę. Ridikėliai tikrai šiemet lapų nepagailėjo. 🙂 Bėriau tarkuotą “Džiugą. Pasakysiu, kad skonis nerealus. Man dar skaniau už bet kokį pesto. Dėkui už idėją!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.