Ridikėlių lapų užtepėlė (pesto)

Ridikeliu pesto

Gal ir visai be reikalo pyko meška ant ūkininko toj pasakoj? Pamenat? – viršūnėlės ir šaknelės. Meškai atitekdavo “neskanioji” daržovių dalis, bet baigiu įsitikinti, kad daržovės valgomos visos! Mano favorito pozicijų niekam neužleidžia morkų lapai, taip pat begaliniai džiaugiamės burokėlių, pastarnokų lapais, o kur dar sultingieji moliūgų stiebai ir nuostabūs žiedai… O pavasarinio virsmo proga pristatau dar vieną naujovę, mano išbandytą tik pernai. Ridikėliai šiemet šalto pavasario proga užaugino daug lapų, todėl labai mielai malu juos ir gaminu užtepėlę. Nesinori vadinti jos pesto, nes iš pesto čia belikęs tik gamybos būdas :) Skonis irgi nieko neprimena, jis turi tik ridikėliams būdingo aitrumo, puikiai derančio su brandintu sūriu ir geros kokybės aliejumi.

Nedideliam indeliui užtepėlės naudoju:

4 saujas šviežių ridikėlių lapelių

1aš druskos

6-7vš nerafinuoto saulėgrąžų arba sezamų aliejaus

150g brandinto kietojo sūrio (naudoju Garsios tylos sodybos sūrį Debesėlį)

100g saulėgrąžų branduolių (arba anakardžių riešutų)

2 skilteles česnako

Žiupsnelį maltų juodųjų pipirų

Ridikėlių lapus kruopščiai nuplaunu po tekančia šalto vandens srove ir sudedu ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti. Gerai įkaitintoje keptuvėje truputį apkepu saulėgrąžas, tik iki vos vos parudavimo.

Iš spintelės traukiu elektrinį smulkintuvą. Į jį sudedu nuluptas česnako skilteles ir keptus branduolius. Smulkinu apie 3-5 minutes su nedidelėmis pertraukomis, masė turi pasidaryti vientisos struktūros. Ją šaukštu iškabinu į lėkštę, o į smulkintuvą sudedu ridikėlių lapelius ir juos smulkinu, vis pasukiodama smulkintuvo indą, kad visi susimaltų tolygiai. Tuomet supilu aliejų, dedu druską ir pipirus, maltas saulėgrąžas ir vėl malu apie minutę. Jei trūksta “sukibimo”, įpilu dar šaukštą aliejaus. Galiausiai į masę įmaišau smulkiai tarkuotą sūrį ir užtepėlę šaukštu sudedu į nedidelius stiklinius užsukamus indelius.

Užtepėlę valgome su juoda duona ar skrebučiu, šaukšteliu-kitu galima gardinti pusrytinius kiaušinių patiekalus ar žuvį pietums.

Laikau šaldytuve.

Citata

6 Komentaras (+add yours?)

  1. Vida
    Geg 07, 2017 @ 06:35:30

    Sveiki.Žaviuosi Jūsų receptai, ačiū tikrai už paprastas idėjas, receptukus, iš kūrių gaunasi tobuli kūriniai. O dabar apie užtepėlę….truputuka nesupratau kur dingo sūris, o gal neatydžiai paskaičiau?

    Atsakyti

  2. Danutė Narušienė
    Geg 07, 2017 @ 13:07:57

    Ačiū už idėjas,žaviuosi Jūsų veikla!

    Atsakyti

  3. Audronė
    Geg 09, 2017 @ 09:26:42

    Kadangi labai mėgstu pesto padažus, ką tik pasigaminau šią užtepėlę. Ridikėliai tikrai šiemet lapų nepagailėjo. :) Bėriau tarkuotą “Džiugą. Pasakysiu, kad skonis nerealus. Man dar skaniau už bet kokį pesto. Dėkui už idėją!

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos