Pyragėliai – nepamainomi švediško stalo, vakarėlių ir iškylų palydovai. Vienam tokiam stalui neseniai ruošiau mažus pyragėlius, lėkštės tapo tuščios greičiau nei per penkiolika minučių, ir tai labai paglostė širdį 🙂
Daugeliui pyragėliai asocijuojasi su mielinės tešlos bandele, tačiau yra galybė puikių tešlų, o ką jau kalbėti apie šimtus įdarų variantų ar formų. Mano favoritai – filo tešlos arba lavašo mažyliai su vištiena ir daržovėmis. Ir būtinai barstyti judra ir sezamu (kartais juoduoju). Filo tešla tikrai nebe naujiena Lietuvoje, jau yra netgi špinatais dažytų lavašo lakštų. Čia jau ką rasite/nuspręsite. Ne mažiau svarbus įdaras.
24 pyragėliams pasiruošiu:
Pakuotę filo tešlos trikampių arba 2-3 lavašus
3 vištienos ketvirčius
2 didesnes morkas
1 didelį svogūną
Žiupsnį maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelį druskos
Žiupsnį Harisa prieskonio (galima keisti aitrios paptrikos milteliais)
Saują kapotų kalendros arba petražolių lapelių
Aliejaus kepimu
1 kiaušinį aptepimui
1 šaukštą judros (galima keisti bet kokiomis mėgstamomis sėklomis)
1 šaukštą sezamo sėklų
Vištienos ketvirčius dedu į puodą, pilnai užpilu šaltu vandeniu ir puodą statau ant viryklės. Dažniausiai šiam reikalui naudoju greitpuodį, jame vištiena išverda itin greitai, bet jei tokio neturite – jokia bėda, tereiks ilgėliau virti. Verdu, kol mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo, tai lengva patikrinti kilstelėjus ketvirtį iš vandens šakute. Ketvirčius ištraukiu į lėkštę, o sultinį atidedu sriubos virimui (arba užšaldau iki sekančio planuojamo sriubos virimo). Kol vištiena vėsta, šiaudeliais sutarkuoju morkas, svogūną supjaustau pusžiedžiais. Vištieną atskiriu nuo kaulų ir suplėšau juostelėmis, pjaustant peiliu dingsta dalis gero skonio. Nežinau kodėl 🙂
Įkaitinu keptuvę su trupučiu aliejaus, beriu svogūnus ir morkas, troškinu apie 15 minučių, tuomet sudedu vištieną ir visus prieskonius. Vis pamaišydama kepu apie 10-12 minučių. Palieku atvėsti.
Aš naudoju trikampius filo lakštus arba susipjaustau lavašą į tris dalis, o tas dalis perpjaunu taip, kad gautųsi trikampiai. Ant storosios dalies dedu du šaukštus atvėsusio garnyro, užlenkiu šonus ir vynioju, kol baisiasi tešla. Pyragėlį siūle žemyn dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą. Puodelyje išplaku kiaušinį ir konditeriniu teptuku aptepu visus pyragėlius. Gausiai pabarstau judra ir sezamais ir šaunu į orkaitę, jungiu 200C ir kepu apie 20 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo tešlos storio, lavašas kepa ilgiau.
Tiekiu karštus, padažų mėgėjams pasiūlau raudonų slyvų tkemali ar bruknių pagardo. Pyragėliai skanūs ir šalti, bet būtinai iš šaldytuvo, kambario temperatūroje bent jau filo tešla ima tęžti.
Beje, šis įdaras puikiai tinka ir lietiniams.