Žolelių ir daržovių šaldymo ypatumai

Spinatai

Jei žiemą norisi įkvėpti vasariškų aromatų, prieskonines žoleles ir kai kurias daržoves geriausia šaldyti. Žinoma, tam reikia turėti didesnį šaldiklį, mūsų namuose dėl to atsirado netgi atskiras buitinis prietaisas, kurio stalčiuose nuo ankstyvo pavasario popieriniuose maišeliuose gulasi paruošti gardumynai. Kodėl nuo ankstyvo pavasario? Nes neturint daržų, tik šiltnamius, reikia taupyti vietą ir šiltojo sezono laiką, todėl jau kovo mėnesį sodinu svogūnus laiškams, sėju galybę kalendrų ir krapų, kad jie spėtų užaugti iki agurkų ir pomidorų daigų atkeliavimo į žemę. Vienas iš didžiausių privalumų tas, kad šaltibarščius galima paruošti ypatingai greitai, o įdėjus šaldytas daržoves, šaltsriubės tampa tikrai šaltomis :)

Anksčiau šaldydavau plastikiniuose maišeliuose, tačiau pernai atradau man mielesnį pakavimo būdą – popierinius maišelius. Ant jų lengva užrašyti kas juose yra, jie sugeria net minimalią drėgmę lapuose, todėl jie nesulimpa ir nesušoka į ledo luitus. Puiku. 

Kiekviena daržovė ar lapinis prieskonis mėgsta tam tikrą paruošimą.

Svogūnų laiškai:

Su visomis galvomis išraunu svogūnus, planu tik požeminę dalį, po tekančiu vandeniu nulupu svogūno galvos rudąją dalį, kad liktų tik baltąją. Laiškus supjaustau nedideliais gabaliukais ir suberiu į maišelį.

Krapai:

Jaunus krapus nukerpu prie pat žemės žirklėmis, nes raunant lapeliai apsitaško žemėmis ar dulkėmis. Krapų neplaunu, smulkiai sukapoju ir taipogi dedu į maišelius.

Morkų (!), kalendros, salierų, gelsvės lapeliai:

Mano favoritai. Ruošiu lygiai taip pat, kaip ir krapus, tik pjaustant stengiuosi neįpjaustyti storesnių kotų dalelių.

Špinatai:

Ypatingas atradimas tas, kad surinktus ir nuplautus lapus blanširuoju 1-2 minutes verdančiame vandenyje, tuomet atvėsinu, nusausinu ir sugniaužau į teniso dydžio kamuoliukus. Juos pirmiausiai paskleidžiu šaldiklio stalčiuje ir jau sušalusius dedu į maišelius. Taip ruošti špinatai išlaiko ypatingą žalią spalvą, kurios žiemą norisi sriuboje ar žaliame biskvite, kepant ypatingą tortą (receptas čia).

Rabarbarų šaldymas aprašytas čia.

Morkos:

Rudeninis ruošinys. Šaldau morkas ne dėl to, kad jų sunku užsiauginti, tačiau labai nemėgstu rankomis tarkuoti daržovių, todėl įdarbinu virtuvinį kombainą, sutarkuoju iškarto didelį kiekį ir užšaldau nedideliuose maišeliuose po porą saujų. Sriuboms, troškiniams, daržovių pyragams…

Uogos:

Vasaros gėrybes šaldau pirmiausiai paskleisdama uogas šaldiklio stalčiuje vienu sluoksniu. Joms sušalus, suberiu į nedidelius indelius, popieriniai maišeliai uogoms visgi netinka.

DSC_0092

Citata

5 Komentaras (+add yours?)

  1. Rima
    Geg 25, 2017 @ 17:27:49

    Gal galit pasidalinti nuotrauka kokius tuos popirinius maiselius naudojat ir kur ju isigyti?Ačiu.

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Geg 26, 2017 @ 04:40:23

      Miela Rima, įdėjau nuotrauką :) Maišeliai būna rudi ir balti, rudi plonesni. O jais prekiauja visos pakuočių parduotuvės, Vilniuje Ludona, Rokseta ir masė kitų :)

      Atsakyti

  2. Proto aistros
    Bir 03, 2017 @ 18:08:23

    Mano tetulė kažkada patarė šaldyti tarkuotus agurkus. Neva labai patogu kokiai šaltsriubei ar blynų padažui iš varškės, česnakų ir agurkų…

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos