Krapų užtepėlė (pesto)

Krapai4

Stebuklai! Nušienavus savo, kaimynės ir mamos krapų derlių, pagaminau mano mėgstamo krapų pagardo. Kitą dieną turėjau susitikti su mergina, dovanojančia galybę stiklainių ir kiaušinių dėklų, todėl padėkai paruošiau indelį pesto dovanų. O po kelių dienų mano labai mylima FB draugė, vaistažolių galių tyrinėtoja Vilija iš Telšių, atsiuntė to pačio indelio nuotrauką. Pasirodo, nežinant susipažinome su Vilniuje gyvenančiu jos sūnumi ir jo drauge, jie nusivežė pesto pas mamą, o kadangi ant indelio buvo etiketė su kūmutės virtuvės logo, Vilija iškart sumojo, kad įvyko tai, ką esame įpratę vadinti sutapimais ar tiesiog stebuklais :) Skanaus, Vilija.

Pesto tipo pagardų gaminu daug ir iš labai įvairių žolelių – klasikinio baziliko, aitriosios gražgarstės, pavasarinių ridikėlių lapelių, o krapus visada šaldydavau. Kol akis neužkliuvo už Dovilės recepto. Visus pagardus gaminu su saulėgrąžomis ar žemės riešutais bei jų aliejais, todėl iš šio recepto skolinausi tik krapų pagardo idėją :)  

Proporcijos sekančios:

200g krapų lapelių

250g saulėgrąžų branduolių arba žemės riešutų be luobelės

200ml saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejaus

1 česnako galva

1vš rupios druskos

1aš maltų čili pipirų

Pagardui naudoju tik šviežius lapelius, po nuskabymo likusius kotus supjaustau 5-10cm gabalais ir išdžiovinu orkaitėje, juos naudoju vėliau, marinuodama agurkus.

Pirmiausiai virtuvinio kombaino smulkintuve 3-5 minutes smulkinu branduolius arba riešutus, tuomet, neišjungiant peilių sukimosi, sudedu krapus, česnako skilteles, druską, pipirus ir galiausiai lėta srove supilu aliejų. Gautą pagardą sudedu į stiklainius ir sandėliuoju šaldytuve. Jei planuoju laikyti iki žiemos ar dar ilgiau, stiklainį pilnai užpilu aliejumi, jis turi būti virš pagardo.

Tiekiu su … viskuo :) Patys skaniausi ragauti dalykai buvo su karšta bulve, žuvies pilve prieš kepant ar, sumaišius su šaukšteliu jogurto, kaip padažas žuviai. Ant pomidoro puselės, kepto kiaušinio, steiko, vištienos kepsnelio. O originaliausias – šaukštelis pesto, įmaišytas į stiklinaitę kefyro užsigėrimui valgant dolmą.

2 atsakymai į “Krapų užtepėlė (pesto)”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s