Makaronų patiekalai mūsų namuose labai reti, ir ne dėl to, kad bijome to, ko dabar madinga ieškoti ir bijoti maiste, ne… Pagaminu makaronų ir pati (esu rašius kaip čia), o kokį nors makaronų patiekalą gaminu, kai būna toks sutartinis atsakymas į klausimą ką pagaminti pietums?
-Ma-ka-ro-nų.
– Su kuo?
– Su tunu.
– Ir kuo dar?
– Sugalvok pati!
Ir ką čia galvoti – atsidarau šaldytuvą, žvilgteliu į daržovių krepšį ir mintyse susidėlioju planą – chuliganą.
Svarbiausia šiam patiekalui turėti makaronų, tuno ir grietinėlės. Visa kita susidėlioja iš to, ko tuo metu yra. Todėl skonis kiekvieną kartą kitoks ir dėl toks nepabostantis.
Šiandien aprašysiu patį svarbiausią procesą, daržoves ir kitus galimus ingredientus surašysiu atskiru sąrašu – jums beliks išsirinkti tai, ką mėgstate. Beveik taip, kaip renkatės picos priedus 🙂
4 porcijoms reikės:
500 g lakštinių makaronų
300 g konservuoto savo sultyse tuno
100 ml grietinėlės
druskos
šviežio ar džiovinto raudonėlio
Galimi priedai:
Cukinijos
Baklažanai
Kepinti svogūnai
Marinuoti agurkai
Rauginti agurkai
Morkų šiaudeliai
Saulėje džiovinti pomidorai
Švieži pomidorai
Svieste pakepinti moliūgų gabaliukai
Šiam kiekiui makaronų skaičiuoju 600 gramų daržovių, tarkim 200 gramų svogūnų, 200 gramų cukinijos ir tiek pat gramų marinuotų agurkų.
Pirktinius makaronus visada verdu pagal instrukciją ant pakuotės, kai kurie gamintojai virimo laiką netgi išskiria ir rašo pakuotės priekyje šalia pavadinimo. Tai ištiesų labai svarbu, nes nėr blogiau nei pervirti makaronai… Išvirtus sulipu į koštuvą ir palieku virš kriauklės varvėti.
Pasiruošiu daržoves, kurias tądien naudoju patiekalui. Cukinijas, agurkus, pomidorus, morkas ar baklažanus supjaustau plonomis juostelėmis ar griežinėliais, kepinimo prašo tik svogūnai ir moliūgai.
Į puodą supilu grietinėlę, kaičiu ugnį. Tuno konservus atidarau ir nupilu skystį, sudedu puodan kartu su daržovėmis ir raudonėliu, pasūdau. Intensyviai maišau šaukštu, jei reikia – pamažinu ugnį, padažas neturi užvirti.
Sukrečiu makaronus, maišau mediniu šaukštu, kol visi produktai tolygiai pasiskirsto, dengiu puodo dangtį, lukteliu kelias minutes, išjungiu kaitrą ir palieku 10 – 15 minučių skoniams susipažinti.
Tiekiu gilesnėse lėkštėse, galima pabarstyti tarkuotu kietuoju sūriu, bet tikrai nebūtinai.