Sezoninės salotos su kalakutų kepenėlėmis – ruduo

edf

Išgyvename tikrą subproduktų renesansą, tačiau man asmeniškai tinka ne viskas. Ypač po vienų Velykų, kurias sutikau mažulytėje Graikijos saloje. Po pompastiškos ir labai jaukios ceremonijos cerkvėje, pasidalinę ugnimi, bėgome tolyn nuo švenčiančių graikų, nes mūsų ramesniam „švęsti šventę” suvokimui dinamito sprogdinimai po kojomis kėlė visai šiaip sau emocijas. Todėl pabėgėję iki pirmos tavernos, tūpėme prie stalo ir puolėme kvosti šeimininkę – kuo gi tokiu tradiciniu, Velykiniu, ji mus galėtų pavaišinti? Ech, geriau būtume nekvotę… Kikendama į prijuostę, šeimininkė siūlė tradicinės sriubos, verdamos būtent Velykų proga, bet mūsų moteriška kompanija turbūt jai pasirodė miela, tad ji rekomendavo paimti vieną lėkštę ir daug šaukštų.

Belaukiant lėkštės, gavome po virtą dažytą kiaušinį, mainais už juos davėme šeimininkei savo ugnies, kuria ji piešė kryžius ant staktų ir langų rėmų. Ir viskas būtų ėjęsi visai šventiškai, jei ne ta sriuba… Suproduktų sriuba, o teisingiau visų įmanomų suproduktų, net ir tų, į kuriuos Lietuvoje mes tik ką nors kemšame 🙂 Tęsinys buvo visai nelinksmas, todėl negadinsiu jums nuotaikos, verčiau aprašysiu tai, ką su malonumu gaminu, valgau ir rekomenduoju kitiems – kalakutų kepenėles.

Liaupsinamos mitybos specialistų, ir mano, gaminančios iš jų bene 10 patiekalų, irgi. O salotos su jomis puikuotųsi top dešimtuke. Ir dabar, berašydama, sumąsčiau,
kad pasiūlysiu jums šių salotų variacijų receptus kiekvienu sezonu. Ir nors šiandien už lango dar rugpjūtis, drįsiu pavadinti šį variantą rudeniniu. Nes vasariškas yra su braškėmis, kurių šiuo metu nebėra, o šis – su vynuogėmis, kurios jau mėlynuoja kieme ir žaliuoja turguose.

2 porcijoms reikės:

200 g šviežių kalakutienos kepenėlių
50 g lydyto sviesto
50 g lapinių salotų ar jaunų burokėlių/morkų/kaliaropių lapų mišinio
1 trumpavaisio agurko
6 vyšninių pomidorų
žiupsnio druskos
žiupsnio sezoninių žolių – raudonėlio, dašio ar baziliko
Padažų variacijos:
30 ml tyro aliejaus
20 ml balzamiko ar obuolių acto (galima keisti citrinų ar laimo sultimis)
20 ml riebaus majonezo
30 ml  baltų šviežių krienų tyrės
Keptuvėje įkaitinamas sviestas, sudedamos kepenėlės. Dėti vertėtų atsargiai, sąlytyje su
karščiu jos smarkiai taškosi karštais purslais. Keptuvė dengiama dangčiu, jungiama pati
mažiausia kaitra ir paliekama troškintis 10 – 12 minučių. Tuomet kiekvienas gabaliukas
apverčiamas tolimesniam kepimui, beriama druska ir vėl paliekama troškintis 10 – 12
minučių.
Padažams ingredientai sumaišomi puodelyje.
Tuo metu į lėkštes sudedamos pjaustytos ar plėšytos salotos, agurkų griežinėliai,
pomidorų puselės ir arbūzų/melionų gabaliukai ar smulkios vynuogės.
Ant paruoštų daržovių dedamos atvėsę kepenėlės ir galiausiai viskas pagardinama
padažu.
kepensalll

2 atsakymai į “Sezoninės salotos su kalakutų kepenėlėmis – ruduo”

  1. Labas, viskas labai puiku, bet noriu pasiteirauti ,gal kokiu receptu turite gaminimui is slyvu ziemai, aciu

    2018-08-16, kt, 16:52 Kūmutės Virtuvė rašė:

    > Kūmucia posted: ” Išgyvename tikrą subproduktų renesansą, tačiau man > asmeniškai tinka ne viskas. Ypač po vienų Velykų, kurias sutikau mažulytėje > Graikijos saloje. Po pompastiškos ir labai jaukios ceremonijos cerkvėje, > pasidalinę ugnimi, bėgome tolyn nuo švenčiančių graikų” >

    1. Miela Zita, mes saldžiai mažai valgome, bet slyvų kompoto gaminu, slyvienę su šokoladu. Ir Tkemalį taip pat, ir iš kaukazinių slyvaičių, ir iš mėlynųjų slyvų.

Parašykite komentarą