Kūmos moliūgų sriuba

molsrLD

Mano firminėje sriuboje yra keli retai kur prekybos vietose sutinkami produktai – moliūgų rupiniai ir vištų uodegėlės. Rupiniai yra po aliejaus spaudimo likę išspaudos, rupios (matyt todėl kalbininkai jas taip pavadino), trapios, spalvingos ir labai kvapnios, naudoju juos visur, kur anksčiau naudodavau džiūvėsėlius. Tačiau iki aliejaus preso atsiradimo namuose apie rupinius ir pati buvau ne ką girdėjusi, o moliūgų sriubą gardindavau maltomis moliūgų sėklomis. O štai vištų uodegėles atradau palyginti neseniai, vienoje Nemenčinės parduotuvėlėje, tokioje mažoje, kokiose ką nors perkant visada iš pardavėjų ar kitų pirkėjų dovanų gauni receptą  🙂

Uodegėlės yra puikaus sultinio garantas, o moliūgų sriubai tai itin svarbu. Be abejo, sultiniui tinka ir kitos dalys, svarbu, kad jos būtų kaulėtos.

O kad nebūtų vien kremo konsistencijos, į sriubą įpjaustau pievagrybius (žiemos variantas) ar šviežius miško grybus rudenį. Esu bandžiusi gardinti šią sriubą marinuotais kelmučiais, valgytojai raukė nosis, tad grįžome prie šviežių.

Ir paskutinis, vienas smagiausių atradimų – į tiekiamos sriubos lėkštę įberti spanguolių uogų, jų sprogstanti rūgštelė yra tiesiog tobulas skonio partneris.

10 – 12 porcijų pasiruošiu:

1,5 kg moliūgo

700 g vištų uodegėlių (ar bet kurios kitos kaulėtos vištienos dalies)

500 g pievagrybių ar šviežių (šaldytų) miško grybų

50 g kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis)

100 g moliūgų rupinių ar tiek pat maltų moliūgų sėklų

Kelias spanguoles

Grietinėlės gardinimui

molsLD

Uodegėles sudedu į puodą ir užpilu 2 litrais vandens, kaičiu ugnį. Kitame puode tą patį padarau su grybais, naudojant pievagrybius tai itin svarbu, nes po virimo likęs skystis yra tamsus, taigi ir moliūgų sriuba būtų ne tokios ryškios spalvos. Abu puodus palieku kunkuliuoti 15 – 20 minučių, tuo metu stambesniais kubeliais supjaustau nuluptą ir išsėklintą moliūgą, sukapoju kalendros lapelius.

Uodegėles traukiu iš sultinio, jeigu yra nuosėdų, sultinį perkošiu ir puodą grąžinu ant viryklės. Pievagrybius su visu skysčiu pilu į koštuvą virš kriauklės.

Į sultinį sudedu moliūgą ir kalendrą, galima kelis lapelius pasilikti papuošimui. Moliūgui verdant, plonais griežinėliais supjaustau virtus grybus. Moliūgui suminkštėjus, maisto smulkintuvu (blenderiu) sutrinu jį iki tyrės. Suberiu rupinius, grybus, sriubą dar truputį kaitinu, bet nebeužverdu.

Tiekiu, pabarsčiusi žiupsniu rupinių ar nesmulkintų moliūgų sėklų, šliūkštelėjusi truputį grietinėlės ir į lėkštę įbėrusi 5-6 spanguoles.

O kur dingo uodegėlės? Galima po kelias įdėti į lėkštę, irgi, bet mūsų namuose jos, palaistytos trupučiu aliejaus ir pabarstytos česnaku ir žolelėmis, keliauja į orkaitę, penkiolikai minučių, po to gardžiuojamės karšta užkandėle.

molsriuLD

Parašykite komentarą