Kūmos šiupininė

img_20190124_1321441237438279601221272.jpg

Apie savo aistrą kelionėms ir įspūdžius iš aplankytų vietų dažnai parašau elektroniniame žurnale „Gyvenimo Gurmanai„, buvo kelios publikacijos ir popieriniame Lietuvos rytos leidinyje. Tačiau paskutinės dvi kelionės buvo visai kitokios, nors ir keliautos lyg ir įprastiniu lėktuvu, į turistų gausiai lankomas šalis, tačiau atradimai jose buvo ypatingi, pasukę mintis truputį kita kryptimi. Ir tai mano galva yra vertingiausi atradimai. Apie viešnagę Izraelyje ir parsivežtus Liudos receptus ir dovanas – jau netrukus pasirodysiančiame šeštame „Gyvenimo gurmanų” numeryje, o apie Kubą rašiau FB, Renatos Lapės profilyje rasite pasakojimus ir nuotraukas. Jei įdomu, žinoma.

Vienintelis niekada mano neaprašytas įspūdis po tokių kelionių – keturi metų laikai, kuriuos mes turime, tad nė kiek nevertiname, veikiau bambame, kas dėl sniego, kas dėl vasaros alsų… Aš ta pastaroji, bet žiemą apie gyvenimą atsiliepiu vieninteliu žodžiu „kaifuoju”. Ir mano virtuvėje yra keturi metų laikai, žieminė jos pusė yra pati įdomiausia, nes puode ar orkaitėje dažnai atsiduria kiti trys metų laikai iš šaldiklio – rabarbarai į gėrimus, trintos vasaros uogos varškės padažams, rudeniniai grybai į sriubas…

O ir sriubos žiemą norisi būtent tokios – tirštos, karštos, sočios ir … kitokios. Kadaise mano sukurtą derinį puode draugė yra pavadinus Kūmos šiupinine. Tebūnie. 

8-10 porcijų pagaminti pasiruošiu:

1 raudonąją papriką

150 g šalto rūkymo dešros (geriau naminio dūmo)

200 g mėgstamų marinuotų ar šaldytų grybų

100 g stambiųjų avinžirnių

2 didesnes morkas

1 nedidelę citriną

Žalumynų – krapų ar kalendrų (šviežių/šaldytų)

2 aš druskos

1 aš prieskonių sriubai mišinio (labai tiks aštresni)

Avinžirnius merkiu į didelį kiekį vandens, bent 6 valandoms, geriausia pernakt.

Kaičiu 3l puodą su 2l vandens, tuo metu supjaustau ingredientus, papriką ir dešrą nedideliais gabaliukais, pasmulkinu ir grybus, jei stambesni, morkas sutarkuoju šiaudeliais. Vandeniui užvirus, viską suberiu ir palieku kunkuliuoti 5-7 minutes. Tuomet suberiu nukoštus avinžirnius, pasūdau, pagardinu prieskoniais ir įspaudžiu vienos citrinos sultis. Dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku sriubą bręsti bent 20 minučių.

Tiekiant įberiu žalumynų. Galima gardinti grietine ar grietinėle, valgyti su mėgstama duona.

 

Parašykite komentarą