Jautienos troškinys su dž. slyvomis

troskin-e1554527827916.jpg

Jautiena dar vis ne itin populiari tūlo lietuvio virtuvėje, kažkodėl, paklausus ką gamini iš jautienos, dažnas pasako „nieko” arba prisimena kada paskutinį kartą valgė steiką, būtinai priduriant kiek laiko keptą.

Įtariu, kad tai įtakoja sąlyginai didelė mėsos kaina ir išankstinė nuostata, kad jautieną pagaminti reikia mokėti, kad kiek bevirtum ar bekeptum, ji vistiek bus kieta, kad paruošti jautieną gali tik profas ir pan. Vat ir ne. Jeigu pirksite aukštos kokybės mėsą ir ruošite ją mano liaupsinamu lėtuoju būdu, jautiena bus minkšta ir itin gardi.

Mūsų namuose būna visokios mėsos, iš ūkininkų perkame didesnį kiekį, dalį užšaldau šaldiklyje, dalį rūkome ar vytiname (šaltuoju metų laiku), bet būna ir taip, kad šaldiklio atsargos baigiasi, tuo metu niekas ūkiuose neprekiauja mėsa, tad tikrai nesibodžiu užsukti ir į vieną prekybos centrą ar laiko patikrintą prekybos paviljoną Kalvarijų turguje, geros mėsos galima gauti ir ten.

Ir kol neprasikalė tikroji žaluma, vis dar norisi karšto, sunkaus, sotaus maisto. Tokie būna troškiniai, tad aprašysiu vieną mūsų mylimiausių – jautienos su džiovintomis slyvomis duetą.

Gaminu jį dviem būdais – greituoju ir lėtuoju. Lėtasis, žinoma, yra lėtesnis 🙂 Tačiau lenkia greitąjį skoniu.

6 porcijoms (be garnyro) pasiruošiu:

800 g jautienos kumpio

1 vš skystų garstyčių (tik lėtajam būdui)

1 vš tyro bekvapio aliejaus (irgi tik lėtajam būdui)

2 vidutinius svogūnus

150 g džiovintų slyvų

50 g lydyto sviesto

100 ml riebios grietinėlės

1 aš druskos

1 aš džiovintų gelsvių (galima keisti kitais prieskoniais)

Lėtasis būdas skiriasi tik viena technika, jautiena ištepama aliejaus ir garstyčių mišiniu ir paliekama marinuotis bent 4h. Dar geriau 6. Po to kruopščiai nuplaunama ir paliekama apdžiūti ar nusausinama popieriniais rankšluosčiais. Greituoju būdu mėsa nemarinuojama, tačiau gali būti gerokai kietesnė.

Mėsa supjaustoma 2×2 cm gabaliukais, svogūnai stambesniais kubeliais. Slyvos tik perrenkamos pačiupinėjant ar tikrai nėra kauliukų (čia viena mano fobijų po jaunystėje nulaužto danties).

Į gerai įkaitintą keptuvę dedamas sviestas ir, jam išsilydžius, sudedami svogūnai, jautiena ir slyvos, kepama vis pamaišant, o kai mėsa truputį apskrunda, ugnį sumažinu iki minimumo, dengiu dangtį ir palieku troškintis 12-15 minučių.

Sudedu prieskonius, pasūdau ir pilu grietinėlę, dabar jau svarbu pabūti prie keptuvės ir stebėti, kad padažas neužvirtų, tik gerai įkaistų. Vėl dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku troškinį troškintis savo syvuose dar bent 20 minučių.

Gardžiausias troškinys, bent jau mums, su grikiais ir šviežiomis daržovėmis. Bet galima ir su ryžiais, ar visai be jokių kruopų. Kaip geidžia širdis.

 

Parašykite komentarą