Mėlynuoju kopūstu ir ciberžole dažyti margučiai

margumm.jpg

Tikrai jokia ne naujiena margučių dažymas natūraliais augalų dažais, bet štai mėlynąjį kopūstą šiemet pabandžiau pirmą kartą.

Manoji patirtis tokia – dažų gamybos laikas greitas, ilgas tik kiaušinių mirkymas juose. Kai kuriuose receptuose mačiau patarimą į mėlynąjį skystį įberti ciberžolės miltelių ir tokiu būdu išgauti žalią spalvą. Man gavosi … geltona. Bet nė kiek nenusiminiau, geltona spalva visad puošia stalą. Ir dangų.

Smagiausia viso proceso dalis buvo ta, kad naudojau vieną puodą, o margučių gavau net keturių skirtingų spalvų ir raštų. Raštams puikiai tinka svogūnų lukštai ir įvairūs augalai, jų lapai ir žiedai.

Pirmiausiai pasigaminau mėlynąjį dažą. Į 3 litrų puodą sudedu

0,5 kg smulkiai pjaustyto mėlynojo kopūsto

1 l vandens

Kaičiu ugnį ir verdu apie pusvalandį. Skystį nukošiu, atvėsinu ir į jį dedu kiaušinius. Naudoju tik baltalukščius. Verdu nuo užvirimo apie 8 minutes, tuomet įpilu

100 ml maistinės acto rūgšties (ne obuolių ar vynuogių acto, būtent balto acto)

išjungiu kaitrą ir puodą palieku ramybėje 12 valandų. Svarbu, kad kiaušiniai būtų pilnai apsemti skysčio.

Po 12 valandų kiaušinius ištraukiu, suvyniotus į raštus išvynioju, jei reikia nuplaunu ir dedu ant rankšluosčio apdžiūti. Nuotraukoje vienspalvis mėlynas ir dažytas svogūnų lukštu.

Į skystį puode dedu

1 vš su kaupu ciberžolės

Sudedu šviežius kiaušinius, įsuktus į raštus ar be nieko, vienai spalvai išgauti. Kartoju virimo ir mirkymo procedūrą. Nuotraukoje – vienspalvis geltonas ir dažytas su puansetijos lapu.

 

Parašykite komentarą