Vytintos slyvos aliejuje

slyv+.jpg

Kadangi labai mėgstame slyvas, kasmet ruošiu nemažai konservų žiemai. Kadaise, džiovindama pomidorus, į orkaitę įkišau ir skardą su slyvų puselėmis. Skonis taip sužavėjo, kad kiekvieną vasarą ruošdavau vis daugiau, žiemą džiovintų slyvų dėdavau į troškinius, sriubas, rytais valgydavome ir tebevalgome pernakt mirkytas vandenyje. O merkti jas į aliejų, taip pat, kaip ir pomidorus, bandžiau irgi kiekvienais metais, bet vis kažkas nepatikdavo, būdavo per mažai arba per daug, kol atradau itin paprastą receptą ir jį … dar supaprastinau. Man, pasirodo, visada netiko žolelės ir druska, be jos slyvos aliejuje irgi puikiai laikosi. Ir tuomet atsiskleidžia tas „slyvinis” rūgštumas, lėtai kramtoma puselė, aliejaus poskonis (naudoju savos gamybos saulėgrąžų aliejų), bei česnako ir čilių aitrumas. Daugiau nieko netrūksta, nei saldumo, nei sūrumo, tikrai idealus kvartetas.

Naudoju tik liaudiškai vadinamas „vengerkas”, mėlynąsiais slyvas, kurios jau prinokę, bet dar nepatižę, todėl labai svarbu kiekvieną slyvą pačiupinėti ir tik tuomet ruošti vytinimui.

Slyvas nuplanu, nusausinu, pjaunu pusiai, išimu kauliuką ir dailiai sudėlioju ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio, geriausia, kai puselės nelipa viena ant kitos, nes džiūstant jos susitraukia ne taip daug, kaip pomidorai. slyvutapetai

Slyvose yra daug sulčių, bet jos vysta žymiai sparčiau, nei pomidorai.

Skardą dedu į orkaitės vidurį, jungiu 80C ir vėjelio funkciją, orkaitės dureles palieku vos vos pravertas. Dažniausiai vytinu apie 6h.

Atvėsusias slyvas standžiai sluoksniuoju į stiklainius, naudoju 250ml tarą. Į kiekvieną stiklainį beriu

1 smulkiai kapotą didesnę česnako skiltelę

žiupsnį aitriosios paprikos dribsnių (galima keisti bet kokiais kitais maltais aštriais pipirais)

Ir galiausiai metaliniame puodelyje pašildau aliejų, tik truputį, kad suporuotų česnakus ir pipirus. Šiltu skilidinai užpilu slyvas, užsuku hermetiniais dangteliais.

Sandėliuoju rūsyje, atidarius stiklainį jį jau laikau šaldytuve.

Valgome kaip gurmanišką užkandėlę, man jos labai tinka su raugintais produktais, ypač kopūstais. Likusio aliejaus irgi neišpilu, juo palaistau kepamą paukštieną, patepu iškeptą šoninę.

 

Parašykite komentarą