Figos su ožkos pieno sūriu, medumi ir aštria nata

figos meduj

(Be pridėtinio cukraus)

Šį desertą paragavau mano mylimame Kijeve, į kurį keliavome su didele moteriška kompanija, kurioje vakarienė be deserto būtų tiesiog nesuprasta.

Kadangi nuo kolektyvo atsilikti nevalia, o saldūs skoniai manęs niekada nežavėjo, atvirai apie tai pasipasakojau padavėjui ir jis pasiūlė šį keistai skambantį derinį. Meniu tai buvo įrašyta desertų sąraše, tad lengviau atsikvėpiau ir užsisakiau. Būtent dėl jo visai kompanijai teko luktelti beveik 20 minučių, o kai ant stalo ėmė gultis lėkštės su tortais, ledais ir plaktos grietinėlės kepurėmis, palaistytomis šokoladiniu kremu, mano lėkštutė atrodė labai kukliai. Bet tuo pačiu magiškai. Indas ir turinys buvo labai karštas, tad stebėjau tuštėjančias kolegių lėkštes ir pakankamai atvėsus manajai, ėmiausi desertinės šakutės.

Skonis nuo pirmo kąsnio tiesiog užbūrė. Buvo ir sūru, ir trašku, ir aštru, o svarbiausia – labai labai saikingai saldu. Toje kompanijoje buvo įprasta ragauti vienoms iš kitų lėkščių, bet valgant šį desertą mintyse žinojau atsakymą, jei kuri nors būtų paprašiusi paragauti. NE. Kaip Drakoša sušlamštusi paskutinį kąsnį, paprašiau padavėjo išduoti receptūrą, o kadangi ukrainiečiai yra itin atviri iš šilti žmonės, receptą gavau tiesiai iš desertą ruošusio šefo.

Dabar kiekvienais metais laukiu figų sezono pradžios ir tuomet jau bent keliskart per savaitę ruošiu šį gardumyną. Ruošimą pagal sudėtingumą 10 balų skalėje įvertinčiau 1, desertą paruoš net mažiausias virtuvės pagalbininkas (kuris moka elgtis su aštriais įrankiais).

Kadangi neturiu kepimo formelių, tinkančių kepti po vieną figą, kepu visas vienu metu skardoje. Indelyje, žinoma, pateikimas būtų žymiai estetiškesnis, figų žvaigždės neišvirstų ir valgymas būtų taipogi patogesnis. Tinka sufle indeliai.

Figas nuplaunu ir darau įpjovas, paliekant bent pusę centimetro nuo apačios. Nupjaunu viršutinį kotelį, tuomet darau įpjovą per pusę, o tuomet X-su, taip gaunasi 6 įpjovos. Iš bėdos tinka ir 4.

Į kiekvieną figą įdedu po

20-30 g ožkų sūrio

žiupsnelį aitriosios paprikos

Paruoštas figas dedu ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šaunu į orkaitę. Jungiu 180C kaitrą ir kepu apie 15-18 minučių. Kol kepa, pasiruošiu serviravimo indus, desertines šakutes ir medų. Reikia bent truputį skystos konsistencijos, kuri varvėtų nuo šaukšto.

Iškepusias figas dedu į lėkštes ir palaistau medumi. Saikingai nemėgstantiems saldaus skonio, ir netgi labai gausiai mėgstantiems. Karštos figos išleidžia sultis, kurios neturi jokio skonio, tad susimaišę su medumi jos tampa vidutiniškai saldžios.

Skonio gal nė neaprašinėsiu, tai tiesiog būtina paragauti, kitaip šios skonių simfonijos genialumo suprasti neišeis…

Drąsiai gaminkite vakarėliui ar gimtadieniui, vaikai šį desertą irgi valgo su malonumu. Tik gamindama jiems, aitriąsias paprikas keičiu cinamonu.

Parašykite komentarą