Keptų pomidorų padažas žiemai

IMG_20190903_182743.jpgKepti pomidorus orkaitėje mėgstu jau nuo seno, o kai sužinojau, kad termiškai apdorotuose pomidoruose dar ir atsiranda medikų liaupsinamų likopenų, ėmiau juos kepti dar dažniau.

O prieš kelis metus įvyko avarija virtuvėje, džiovinamiems pomidorams buvo nustatyta ne ta temperatūra orkaitėje, vietoj 70C buvo įjungta 170C. Kadangi pomidorų griežinėliai jau buvo palaistyti aliejumi, pabarstyti česnaku ir mano mylimu raudonėliu, po poros valandų aptikau jau pilnai iškepusius ir sultis išleidusius pomidorus… Bet kiekviena pamoka turi pozityvią pusę, keptus pomidorus sudėjau į stiklainius, smarkiai paspausdama, kad neliktų oro tarpų ir paberdama truputį druskos, mat tikėjausi išlaikyti konservus rūsyje.

Žiemą, atidarius pirmą stiklainį supratau atradusi nuostabų skonį, tik sunkiai kramtėsi odelės. Tobulumo vardan nėriau į kulinarinių tinklaraščių pasaulį ir radau atsakymą – ogi tiesiog sutrinti keptus pomidorus iki tyrės. Ir štai jau treti metai, vis paimprovizuodama prieskoniais, gaminu mūsų skoniams labai tinkantį pagardą, padažą ar tyrę (kaip pavadinsi – skonio nepagadinsi).

Šis padažas labai tinka sriubų ir troškinių gardinimui, taip pat puikiai gardina grilio kepsnius, kitaip nei kečupas, neužgoždamas dūmo kvapo ir kepsnių skonio. O mėgstantys kitokius skonius šį padažą netgi pila ant… vanilinių ledų.

Naudojami tik pilnai sunokę, raudonieji, pageidautina labiau sultingi, nei mėsingi pomidorai. Recepte nurodomos proporcijos 1 kilogramui pomidorų.

100 ml kepimui tinkamo aliejaus

2 šaukšteliai rupios druskos

1 didesnė česnako galva

1 šaukštelis rūkytos paprikos (nebūtinai)

1 šaukštelis maltos aitriosios paprikos (nebūtinai)

Sauja šviežių žalumynų (bazilikų, raudonėlio ar dašio)

Į kepimo skardą tiesiamas kepimo popierius ar silikoninis kilimėlis. Pomidorai nuplaunami, vidutinio dydžio pjaunami per pusę, dideli pjaustomi į keturias dalis. Skiltelės sudedamos į skardą, palaistomos aliejumi, užberiamos druska ir kitais prieskoniais. Česnako galva pjaunama per pusę, pusės sudedamos į pomidorų tarpus. Žalumynai nesmulkinami, sudedami į skardos kraštus, vėliau jie nebus naudojami.

Pomidorai kepami 180C 2 valandas, kepimo režimu iš abiejų pusių. Baigus kepti, išimamas česnakas ir žalumynai, o pomidorų masė kartu su visu skysčiu supilama į puodą, maisto smulkintuvu (blenderiu) sumalama iki tyrės ir iš karto pilstoma į švarius stiklainius, užsukama hermetiniais dangteliais.

Stiklainiai paliekami atvėsti ir nešami į vėsią vietą. Jei namuose nėra rūsio, šį padažą vertėtų laikyti šaldytuve, dėl mažo konservantų kiekio kambario temperatūroje jis greitai genda.

IMG_20190903_145952.jpg

4 atsakymai į “Keptų pomidorų padažas žiemai”

  1. Sveiki.O jeigu stiklainiukus pakaitinčiau ar nepakistų padažo skonis?Taip norėtųsi išlaikyti žiemai.O mano sandėliuke,vos ne kambario temperatūra.Ačiū

    1. Sveiki! Sterilizuoti stiklainių tikrai neverta, nes pilsite ir taip karštą masę. Bet ramybės vardan galite sutrintą masę užvirti ir pilstyti į stiklainius tiesiai iš kunkuliuojančio puodo, greitai užsukti dangtelius ir apvertus palikti iki atvės.

      1. Ačiū.Kadangi jūs tiek turite patirties,gal galėtumėt pasakyti,kada pasterizuojate (kaip aš sakau,kaitinate su mase),o kada ne.Visada baimė,kad”nušaus”dangtelis,tai nors ir daug laiko atima,aš vis pasterizuoju,nes gaila įdėto darbo😊

      2. Pasterizavimas yra būtinas marinuojant ar konservuojant stambius vaisius ar daržoves, pvz. nepjaustytų obuolių kompotą. Tačiau jei stiklainis yra gerai išplautas, dangtelis sveikas, be pažeidimų, marinatas išvirtas laikantis proporcijų, pakanka užpilti karštu marinatu, labai stipriai apkūtoti ir palikti iki pilno atvėsimo.
        Aš asmeniškai pasterizuoju tik jau minėtą obuolių kompotą, sudedu stiklainius į orkaitę, įjungiu 90C ir kaitinu apie 20min., žymiai paprasčiau nei terliotis su puodais.

Parašykite komentarą