Vištienos troškinys su daržovėmis

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠis troškinys atsirado mano virtuvėje tuomet, kai įsigijau pirmą greitpuodį. Pardavėja ilgai pasakojo apie jo privalumus, man labiausiai patiko mintis, kad jame per 15 min. nuo užvirimo, galima išvirti … šaldytą vištą ar antį. Patikėti buvo sunku, tad pirmas greitpuodyje gaminamas patiekalas, žinoma, buvo šaldyta vištaitė.

Pardavėja buvo teisi, tik teisybės vardan parašysiu, kad iki užverdant sandariąjam puodui reikia luktelti 15-20 minučių, o praėjus 15 virimo minutėms ir išjungus kaitrą, garų cirkuliacija pilnai sustoja irgi po gero ketvirčio valandos. Tad suma sumarum gaminimo laikas ištįsta iki 50-60 minučių. Bet rankos lieka laisvos, jomis per tą laiką galima pasiruošti likusius troškinio ingredientus, išgerti kavos ar paskambinti kam nors.

Puodą turiu jau virš 15 metų, vasarą jis kažkodėl būna nustumtas į tolimiausią spintelės kampą, bet kai tik smarkiai rudenėja, visad prisimename šį troškinį. Nežinau kame jo skonio stebuklingumas, produktai lyg ir elementarūs, virtos vištienos skonį mėgsta ne kiekvienas, tačiau visi ragavę buvo maloniai nustebę. Ir kažkodėl prie šio troškinio norisi rauginto agurko. Iš bėdos ir marinuoto, bet raugintas tiesiog išbaigia skonį.

Šis troškinys dar ir puikus būdas pradėti valgyti naminę paukštieną, gerai iškepti orkaitėje kaimiškai augintą vištaitę retam pavyksta, o štai garuose ji tampa minkšta ir sultinga.

Galima naudoti ir visą paukštį, ir dalis – ketvirčius, blauzdeles, šlauneles.

Troškiniui reikės:

1 vidutinio dydžio vištos (apie 1,5 kg)

1 kg bulvių

1 didesnės morkos

1 česnako (arba svogūno)

1 šaukšto druskos

1 šaukšto džiovintų prieskonių mišinio

1 šaukštelio kmynų

150 ml grietinėlės (naudoju 10% grietinėlę kavai)

Į greitpuodį pilu 250 ml vandens, dedu paukštį ar jo dalis, verdu kaip aprašiau aukščiau.

Pasiruošiu daržoves – bulves nuskutu ir supjaustau stambesniais kubeliais, morką nulupu ir sutarkuoju šiaudeliais. Jei naudoju svogūną, jį supjaustau nedideliais kubeliais, o jei česnaką – sukapoju peiliu. Nuo seno laikausi taisyklės viename patiekale nenaudoti šių daržovių, bet jei jums patinka jų pora, galite dėti abi.

Baigus virti, ištraukiu vištieną į gilesnį dubenį ir palieku atvėsti. Į puodą su likusiu skysčiu suberiu daržoves, verdu, kol bulvės tampa lengvai įduriamos šakute. Verdant daržovėms, nuo kaulų nuneriu mėsą, ją pasmulkinau plėšydama juostelėmis, pjaustyti tikrai nebūtina.

Vištieną sudedu į puodą, troškinį pasūdau, suberiu prieskonius, gerai išmaišau, supilu grietinėlę ir kaitinu iki užvirimo. Išjungiu kaitrą, dengiu dangtį ir palieku dar 15-20 skoniams susiporuoti.

Šaldytuve troškinys išlieka skaniu iki savaitės, dėl natūralios želatinos, jis sustingsta į šaltieną, tad norimą porciją pasemiu samčiu ir šildau keptuvėje. Kadaise, kai turėdavai vietos šaldiklyje, pusę troškinio dėdavau į šaldymui tinkamą indą ir palikdavau troškinį šaltai, kad prireikus labai greitai pavalgyti (arba kai išvykdavau ilgesniam laikui iš namų), namuose būtų maisto, kurį tereikia pasišildyti.

Kaip minėjau, labiausiai troškinys tinka su raugintais agurkais, tiks ir bet kurios kitos raugintos  ar marinuotos daržovės. Kartais torškinį tiekiu su grikių koše, kruopos maloniai įmirksta grietinėlės padaže.