Salyklinė gira

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠiemet mane vis pakalbina apie giros gaminimo ypatumus („Vartotojų kontrolė” įrašas čia bei radio laida „Geriausi dalykai namie” su Beata įrašas čia). Ir po laidų nekart sulaukiau klausimo – kas gi tas salyklas, kuriuo gardinu rauginamas giras?

Salyklas yra daiginti ir sumalti grūdai, procesas ne iš trumpųjų: pirmiausiai grūdai pilnai išdžiovinami, tuomet trimis fazėmis mirkomi ir sudaiginami. Vėliau kaitinami arba net deginami, kad įgautų specifinį skonį, kvapą ir spalvą. Salyklo namuose vargu ar pasigamintume, tad pėdinu jo pirkti. Ir ne bet kur, o į labai jaukią, spalvingą ir kvapnią parduotuvę „Delona”

Pirmą kartą salyklo koncentratą pirkau, pasikalbėjusi su pardavėja apie juodos duonos kepimą, bet parsinešusi butelaitį peržvelgiau aprašą etiketėje, pašniukštinėjau naudojimo galimybes internete ir supratau, kad alaus gamybai dar nepribrendau, bet giros jau tikrai taip! Įpyliau kelis salyklo lašus į rauginamą duonos girą ir net aiktelėjau nuo per kelias sekundes nusidažiusio skysčio ir atsiradusio kvapo, primenančio kadaise vasaros sezonu Vilniaus ir Palangos gatvėse iš bačkų į sunkius bokaliukus pilstytą girą…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jau kelis metus salyklinė gira mano virtuvėje yra gerbiamiausia, nes ją, kaip bazę naudoju kitų gėrimų gamyboje. Tokiu būdu paslepiu nemėgstamus skonius, pvz. burokėlių sultis, kurių vienų negaliu nuryti, bet, sveikatos vardan, supylus jas į lengvai gazuotą salyklinę girą, gaunu labai netgi gardų gėrimą. Taip pat paslepiu juodųjų ridikų, moliūgų ar cukinijų sultis.

Giros gamyba – ilgas procesas, bet tik laiko prasme. Jos pagrindą sudaro saldintas vanduo, papildomas norimais priedais – kmynais, duona, uogomis, vaisiais, valgomais gėlių žiedais, džiovintais žiedlapiais, prieskoninėmis žolelėmis ar salyklu.

Saldinimui naudoju tik medų, bet tai mano pasirinkimas, girų gamybai puikiai tinka ir cukrus. Proporcija sekanti:

1 litras vandens

2 šaukštai medaus

Girų rauginimui renkuosi didelius stiklainius su kraneliais ar tiesiog stiklinius trilitrius. Supilu 2/3 tūrio kambario temperatūros vandens, sudedu reikiamą kiekį medaus ir maišau, kol jis ištirpsta. Tuomet sudedu norimus priedus ar jų miksus, gerai išsuku, kad pilnai panirtų, stiklainį dengiu drobiniu rankšluosčiu ir palieku šiltoje vietoje rūgti.

Salyklinei girai pilu 4/5 tūrio saldinto skysčio ir supilu 1 šaukštelį salyklo koncentrato.

Girą kasdien pasuku mediniu šaukštu, kad gautų oro. Kai iš stiklainio pasklinda rūgštelėjęs kvapas, o ant stiklo matosi susidarantys burbuliukai – gira įrūgusi. Nelygu šilumai namuose, gira gali rūgti 2-7 dienas.

Įrūgusią girą supilstau į mažesnės taros butelius ir laikau šaltai. Svarbu butelių neužsukti labai hermetiškai.

Jei turite klausimų – rašykite juos komentaruose.

11 atsakymų į “Salyklinė gira”

  1. Dareme gira net du kartus. Ir salyklas ir mieles is vaistines viską taip kaip rodete Beatos virtuveje. Tačiau gira neskani,jau 3 diena rugsta virtuveje. Pati gira lyg būtų gleiveta,perkošus niekas nepagereja. Kur darome klaida? Gal vanduo turi buti virintas? O duona naudojom pilno grudo bemiele,gal tokia netinka? Ačiū

    1. Miela Lina, jūs viską darote gerai. Bet jūsų namuose gyvena tam tikra bakterija, kuri skysčius verčia gleivėmis. Turėjau ir aš šią bėdą, buvau atsivežusi su maisto produktais iš Islandijos, gydžiau visus namus su kita, lietuviška bakterija, kuri yra stipresnė. Tad nugalėjau ir išmokau pamoką, kad arba kombuča, arba jogurtas, arba gira.
      Ačiū, kad parašėte. Manau reikia parašyti apie tai visiems.

  2. Oho! Bakterija? O kokia ta lietuviška bakterija? Kaip susitvarkyti šita reikala? Labai patinka giros ir taip norisi pasigaminti. Beja,dariau kmynu gira,gavosi puikiai nesugleivejo

    1. Net nežinau pavadinimo, viena sūrininkė pagelbėjo tada. Net rauginami kopūstai būdavo kaip kisielius ir pūdavo.
      O kmynai turi labai ryškių antiseptinių savybių, tad jiems jokios bakterijos nebaisios.
      Viena draugė su tokia pačia bėda giras daro lauke ir raugina sandėliuke.

  3. Aš tapati pagalvojau,kad teks lauke gaminti :)) o gal kažkokiom priemonem namus reikia išplauti tarkim arbatmedžiu eteriniu aliejum? Ar suveiktu įdomu?

    1. Bakterijos gyvena ne tik ant paviršių, bet ir ore. Todėl išvalyti jų nepavyks, taip man pasakojo toji sūrininkė…
      Bet jei turite kantrybės, galima laukti, kol ji pati išsikraustys. Tuomet namuose neturi būti jogurtų ar kombučos/pieno grybų.

  4. Gira jau 3 diena rugsta.užmaišiau lauke,laikiau rusyje, ir gira dar blogesnes teksturos nei pirma. Dabar ji kaip kisielius…:(

  5. Sakykite kokia ta lietuviška bakterija? Minėjot,kad su ja panaikot ta negeraja bakterija. Papasakokit prašau kaip ” išgydėt ” namus? 🙏

Parašykite komentarą