Vištienos, ryžių ir baklažanų troškinys

IMG_20200616_171925.jpgNekantriai laukiu kada internetu ar TV bus įmanoma transliuoti kvapus. Šiandien tai labai praverstų, nes kaipgi aprašyti aromatus, kuriais prisipildė visa virtuvė?
Gaminau 0 waste patiekalą iš savaitgalį keptos vištos likučių, pomidorinei sriubai virtų ryžių ir pusės besiraukšlėti pradėjusio baklažano, o tokius nuobodžius patiekalus visada pagardina ir smarkiai pagyvina prieskoniai, ypač jų mišiniai. O pastaruosius labai pamėgau pirkti Delona parduotuvėje, kurioje reikia smarkiai tvardytis, kad nenusipirkčiau VISŲ prieskonių 🙂

Man labai patinka šis Mišinys su alyvuogėmis, naudoju jį ryžių, kuskuso, perlinių kruopų, kiaušinių patiekalams ir picoms pabarstyti.

Vienintelė taisyklė, kuria vadovaujuosi naudodama mišinius – vartoti juos tik paprastiems, kelių ingredientų patiekalams, nes ryškūs prieskonių skoniai ir aromatai dominuoja lėkštėje. Ir tiesiog tobulai reanimuoja vakarykštį maistą.

Tokį produktų derinį esu atradusi ne vakar, tiesą sakant parsivežiau tokią idėją iš vieno kruizinių laivų šefo, kuris pasidalino su manimi ir viena nedidele paslaptimi, kuri paskatino pradėti valgyti baklažanus, kurie kadaise mūsuose buvo vadinami egzotiškais. Šefo pamoka buvo baklažanams „nuleisti” sultis ir dėti į keptuvę tik po to, kai kiti produktai apskrus, anaip jie pirmieji sugers aliejų ir kitiems nebebus ant ko kepti.

Tokius patiekalus kruiziniuose laivuose šefai ruošdavo tik įgulai, keleiviams niekada nebuvo siūlomas šildytas ar neduokdie vakarykštis maistas. O man buvo klaiku žiūrėti į jūrą išmetamas tonas nė neprapjautų tortų, garnyrų, praradusių formą vaisių ar vien tik dekorui išskaptuotų didžiųjų arbūzų, tad maistas iš likučių manęs niekada nežeidė, veikiau atvirkščiai – mokė gyventi tvariai.

Tad štai tas receptas. Vienai porcijai skaičiuoju:

80 – 100 virtų ryžių

100 g virtos ar keptos vištienos (filė ar ketvirčių mėsos, nesvarbu)

100 g baklažano

1 šaukštelį mėgstamo prieskonių mišinio

1 šaukštelį lydyto sviesto

1 šaukštelį druskos

2 šaukštus kepimui tinkamo aliejaus

Vištieną supjaustau postambiais kubeliais, virtus ryžius pakedenu šakute, kad atsiskirtų kiekvienas grūdelis, baklažaną supjaustau tokiais pat, kaip vištiena, kubeliais. Juos sudedu į koštuvą, padėtą ant kriauklės, beriu druską, šaukštu pamaišau ir palieku 10-15 minučių.

Tuo metu kaičiu keptuvę, pilu aliejų, beriu vištienos kubelius ir ryžius ir, vis pamaišant, kepu, kol apskrunda. Baklažanus lengvai paspaudžiu ir beriu į keptuvę. Nemažinant ugnies vėl maišant kepu, kol baklažanai pakeičia spalvą ir suminkštėja. Galiausiai dedu sviestą, prieskonius ir patroškinu dar minutę.

Tiekiu iškarto, karštą, atvėsęs troškinys nebegardus. Draugijon labai tinka marinuoti/rauginti agurkai ar pomidorai.

Parašykite komentarą