Apversto babanų pyrago receptūrų galima rasti tikrai daug, principas tas pats – kepimo forma patepama sviestu, pabarstoma cukrumi, išklojama bananų gabaliukais ir užpilama pagaminta tešla, iškepęs pyragas apverčiamas ir tiek žinių.
Tačiau vieną pavasarišką penktadienį, kai su draugėmis sutarėme, kad šeštadienį lėksime laukais, sumaniau pasaldinti joms gyvenimą, mat kavą su jomis geriame vi-sa-da, o gurkšnojant ją vis girdžiu „kaip norėčiau ko nors prie kavos„.
Turėjau rudojo kokosų cukraus, vaisių krepšy geltonavo bananai, o atsidarant šaldiklį paimti ledukų, akis užkliuvo už šaldytos tešlos pakuotės. Ir viskas tapo aišku 🙂 Pyragas formoje buvo suręstas per kelias minutes ir pašautas į orkaitę. Šeštadienio rytą prie kavos valgėme saldų, karamelėje paskendusį pyragą su traškiu pagrindu ir kalbėjome apie tai, kad lėkštėje nepamaišytų ir šaukštas – kitas vanilinių ledų.
Taip ir patapau šio pigaus ir greito pyrago kepėja. Jo pigumą ir tausumą galite įvertinti ir jūs:
- vienam pyragui pakanka 2 lapelių šaldytos tešlos, tad iš vienos pakuotės, kurioje dažniausiai yra 6 lapeliai, pyragą iškepsite net 3 kartus;
- bananai, net ir be akcijų, yra gerokai pigesni už šviežias bulves;
- rudasis cukrus nebekainuoja kosmoso, jei jį naudosite tik šiam pyragui, 500 g pakuotės užteks 5 – 10 pyragų;
- pasigaminus lydyto sviesto, jo galiojimo laikas prasitęsia bent pusmečiu, tad to trupučio, reikalingo kepimo formos patepimui, visad turėsite po ranka.
Mano kepimo forma – kvadratinė silikoninė, jei tokios neturite, galite naudoti stačiakampę, pagamintą iš bet kokios karščiui atsparios medžiagos.
Vienam pyragui naudoju:
3 bananus
2 lapelius šaldytos bemielės tešlos
~100 g rudojo cukraus (galima naudoti mažiau)
~1 šaukštą lydyto sviesto
Bananus šiam pyragui renkuosi nepernokusius, bet ir ne žalius.
Kepimo formos dugną ištepu sviestu, tolygiai pabarstau cukrumi. Bananus pjaustau pagal nuotaiką, dažniausiai perpus, kaip matote nuotraukoje. Bet kartais dedu ir storesnius griežinėlius, tuomet padidėja pyrago tūris, tokiu atveju bananų gali reikėti ir 4 ar net 5.
Šaldytos tešlos lapelius atvėsinu, dedu vieną lapelį ant darbastalio, kitą dedu šalia ir pirštais ar šakute sujungiu vidurinę dalį, kad gautųsi reikalingas kvadratas. Taip pat jungiu ir stačiakampius. Tešlą galima pjaustyti bet kokiomis reikalingomis formomis, svarbu stirpiai sujungti vidines siūles.
Paruoštą tešlą perkeliu ant bananų ir lengvai pabadau šakute, kad kepant smarkiai nesipūstų.
Pyragą šaunu į iki 190 C įkaitintą orkaitę (režimas viršus – apačia) ir kepu apie 25 minutes.
Iškepusį atvėsinu ir dedu į šaldytuvą bent valandai (o geriausia pernakt). Tiekiant apverčiu į tinkamą lėkštę.
Galima valgyti ir karštą, su ledų kaušeliu. Šiuo atveju viso pyrago neverčiu, atpjaunu reikiama gabaliuką ir išimu iš formos mentele, apversdama tiesiai į desertinę lėkštę.
Ačiū už nuostabų receptą. Skamba fantastiškai. Gal galetumete parašyt naminės tešlos receptą, kurį galėčiau pasigamint pati. Neturiu šaldytos tešlos, o pyrago taip norisi. O ir nelabai noriu pirktinio, nes ten kur gyvenu, tų šaldytų tešlų receptūra nekelia susižavėjimo su visokiais priedais ir pigiais riebalais