Moliūgų pyragas

Daugelis, išgirdę žodžių derinį „daržovių pyragas”, rauko nosį. Ir greičiausiai todėl, kad tiesiog nebuvo tokio ragavęs. Tad labai norisi dalintis gerąja patirtimi ir skatinti pasigaminti įvairesnių skonių pyragus. Ypač dėl to, kad dažnuose namuose rasime suvytusių morkų ar burokėlių, o tokiu pohelovininiu metu – skaptuotų moliūgų. Man visada buvo keista matyti išmetamus ar kompostuojamus moliūgus, juk jie dekoracijomis pabūna vos kelias dienas, per kurias tikrai nespėja sugesti, supūti ar ištižti. Tad gali būti suvalgomi!

Atskiru įrašu aprašysiu apie moliūgų tyrės gaminimo ir naudojimo būdus, šiandien labiau norėčiau pasidalinti nesudėtingo pyrago receptu. Jis žavingas tuo, kad galima sunaudoti senstelėjusius ar besibaigiančio galiojimo sausainius. Kad moliūgų sluoksnio skonis primins sufle. Ir kad tokį pyragą suręs net ir pirmokas, tik vertėtų paminėti, kad šį pyragą geriausia gaminti su virtuvinio kombaino pagalba, bus malimo ir plakimo, kurį buitinė technika atlieka labai spėriai. Vienintelis pyrago minusas – pirmo kąsnio laukimas, iškepusį pyragą reikės bent 4h vėsinti šaldytuve. Bet verta, oi verta…

Moliūgus tyrei kepu orkaitėje, dažniausiai naudoju Hokaido veislės moliūgus, nes jų žievė yra tokia minkšta, kad puikiai iškepa ir susimala su minkštimu, todėl ir tyrės spalva gaunasi stebuklingai graži.

Moliūgą pjaustau stambiais gabalais ir dedu į skardą žieve į apačią, kartais patepu lydytu sviestu. Skardą šaunu į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepu bent 30 minučių, tuomet šakute tikrinu ar moliūgai jau pakankamai suminkštėję, jei ne – kepu toliau, kas 10 minučių patikrindama.

Iškepusius gabalus atvėsinu ir sumalu virtuvinio kombaino peiliais. Viskas!

Ruošiu produktus pyragui, reikia:

200 g sausainių („Gaidelio” tipo)

90 g sviesto (pusė standartinio pakelio)

1/4 šaukštelio druskos

400 g moliūgų tyrės

200 ml plakamosios grietinėlės

3 kiaušinių

3-4 šaukštų rudojo cukraus

po žiupsnį maltų cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir imbiero

Pyrago pagrindui galima naudoti ir naminę sviestinę tešlą.

Man tinka ir patinka sausaininis pagrindas, ir kai šaltuoju metų laiku atsiranda piparkuko skonio sausainių, naudoju būtent juos. Dėl to kalėdinio kvapo, papildančio prieskonius moliūgų masėje.

Nedideliame prikaistuvyje išlydau sviestą, sausainius suberiu į smulkintuvo indą, malu iki gaunu miltus. Supilu sviestą, kelioms sekundėms jungiu smulkintuvą, kad sviestas tolygiai įsimaišytų.

Gautą masę sukrečiu į kepimo formą (naudoju silikoninę, tad nieko tepti ar iškloti nereikia), pirštais tolygiai paskirstau, suformuodama nedidelį bortelį. Formą trumpam dedu į šaldytuvą, o tuo metu ruošiu viršutinį sluoksnį.

Į tą patį indą, kuriame maliau sausainius (plauti nebūtina), įmušu kiaušinius, beriu cukrų, prieskonius ir jungiu lėčiausią peilių eigą iki kol cukrus pilnai ištirpsta. Sudedu moliūgų masę, vėl jungiu peilius ir galiausiai supilu grietinėlę, ją tik įmaišau į masę.

Orkaitę įkaitinu iki 180C, iš šaldytuvo traukiu formą su sausainių pagrindu, supilu moliūgų masę ir nedelsiant dedu ant grotelių, įdėtų vidury orkaitės.

Kepu 45 minutes. Svarbu žinoti, kad ir iškepęs pyragas atrodys tarsi skystas, liulantis, taip ir turi būti.

Traukiu iš orkaitės ir palieku atvėsti, tada jau dedu į šaldytuvą. Pirmo kąsnio verta palaukti ir 24h, šis pyragas turi savybę šaltoje aplinkoje tapti skanesniu.

Valgome vieną ar su karštais gėrimais, jei trūksta saldumo, galima pagardinti milteliniu cukrumi ar uždėti plakta grietinėle, ledų kaušeliu.

 

 

 

 

Parašykite komentarą