Karamelizuotų svogūnų pagardas

Apie mėlynųjų (rausvųjų) svogūnų pagardą esu rašiusi, tačiau visad kirbėjo o kodėl gi nepabandžius tokio saldžiai aštraus gardėsio pagaminti iš geltonųjų svogūnų? Ką gi, teko paplušėti, išbandyti įvairius gamybos būdus, kol radau tą aukso vidurį, kurio ieškojau.

Kad jums netektų sugadinti produktų, dalinuosi idėja ir gerąja patirtimi.

Pirmiausias ir svarbiausias faktorius, lemiantis pagardo kokybę, yra pjaustymo būdas. Ir jei mėlynuosius svogūnus raginau supjaustyti kombaino pjaustykle, tai geltonuosius primygtinai rekomenduoju pjaustyti peiliu ir ne kuo ploniau, bet atvirkščiai – ne itin plonai, 3-4mm storiu pusžiedžiais. Labai plonai pjaustyti svogūnai sukrenta į košę, o pjaustant stambiau išlieka daržovės tekstūra, yra ką su malonumu pakramtyti.

Pagardo skonis pavergiantis, ir nors mano receptoriams saldumas ne itin patinka, yra didelė atsvara – sūrumas, aštrumas ir obuolių acto rūgštis. Viskas puikiai sudera laikantis receptūros.

Produktai ir proporcijos:

1 kg geltonųjų svogūnų

1 šaukštas be kaupo rupios druskos

200 g rudojo cukraus (renkuosi nerafinuotą)

100 ml obuolių acto

100 ml tyro aliejaus (tinkamo kepimui, naudoju saulėgrąžų)

1/2 šaukštelio čili dribsnių (arba miltelių)

1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių

1/2 šaukštelio džiovintų rozmarinų

Svogūnus nulupu ir supjaustau minėto storio pusžiedžiais.

Įkaitinu keptuvę, pilu aliejų ir jam įkaitus, suberiu svogūnus. Nemažinant kaitros kepu apie 4-5 minutes, tuomet suberiu cukrų. Mentele maišau, kol cukrus pilnai ištirpsta, tuomet iki minimaliausios sumažinu kaitrą. Vis pamaišau, stebiu procesą. Iki karamelizavimosi pradžios gali praeiti ir 10-15 minučių.

Kai jau akivaizdžiai kyla cukraus burbuliukai, o svogūnai tampa skaidrūs, beriu druską, prieskonius ir nuo keptuvės jau nesitraukiu. Maišau lėtai, stebėdama virsmus ir kai masė pradeda gerokai tirštėti (trunka apie 15-20 minučių nuo pirmo etapo), supilu obuolių actą ir troškinu dar apie 10 minučių.

Karštą pagardą sukrečiu į švarius stiklainius, užsuku hermetiniais dangteliais ir palieku iki pilnai atvėsta. Sandėliuoju šaltai – šaldytuve.

Karamelizuoti svogūnai tinka beveik visur, man labiausiai – su keptais burokėliais, virtais kiaušiniais, virta kalakutienos ar vištienos krūtinėle, marinuota ar sūdyta silke, karšto rūkymo skumbre.

Parašykite komentarą