Tiesą sakant meduolius kepti pradėjau palyginti neseniai, bet net ir tuomet, kai dar puošdavau eglę, meduolių ant jos nekabindavau. Paskutinė mano puošta eglė buvo miške už tvoros ir ant jos kabinau morkas, bulves ir ilguosius burokus, juos iki pavasario mielai suvalgė ir sulesė miško gyventojai.
Meduoliai virtuvės kolekcijoje atsirado tuomet, kai ilgai įkalbinėta paragavau pirktinių meduolių. Saldumas nepatiko, bet tie kalėdiniai prieskoniai ir meduolių plonumas tiesiog sužavėjo. Tuomet ir pradėjau ieškoti geriausios receptūros, mažesnio saldiklių kiekio, įvairesnių puošybos elementų ir kasmet kepti vis skanesnius meduolius. Šiemet jau atidirbtu receptu noriu pasidalinti ir su jumis. 3-4 skardas iškepu paruošusi tešlą iš:
400 g miltų
150 g medaus
100 g sviesto
100 g rudo nerafinuoto cukraus (galima naudoti ir baltą) *
1 kiaušinio
1 šaukšto kalėdinių prieskonių mišinio (malto cinamono, imbiero, gvazdikėlių)
žiupsnelio druskos
* rudasis cukrus suteikia meduoliams gerą poskonį
Ilgiausias yra kepimo laikas, bet tik dėl to, kad nenaudoju kepimo popieriaus, skardą kloju silikoniniu kilimėliu, kurį prieš kepant naują partiją reikia atvėsinti.
Tešlai pirmiausiai prikaistuvyje ištirpinu sviestą, sukrečiu medų, beriu druską ir cukrų, maišant kaitinu, kol masė užverda, tuomet išjungiu kaitrą, maišau, kol pilnai ištirpsta cukrus ir palieku atvėsti.
Miltus persijoju į gilesnį dubenį, įmušu kiaušinį, beriu prieskonius ir supilu atvėsusią ir sutirštėjusią medaus ir sviesto masę. Maišau didesniu šaukštu ir, kai produktai apsijungia, imuosi minkymo. Minkau visai neilgai, tik kol gaunu malonią, prie rankų nelimpančią masę.
Dubenį pridengiu medvilniniu rankšluosčiu ir dedu į šaldytuvą, lukteliu bent valandą. Per tą laiką pasiruošiu sausainių formeles, silikoninius kilimėlius ir pasigaminu glajų, jam reikia:
1 kiaušinio baltymo
miltelinio cukraus (niekada nežinia kiek jo reikės, geriausia turėti bent 100g)
0,5 šaukšto apelsinų (jei mėgstate saldžiau ir spalvingiau) arba citrinų sulčių
Baltymą plaku nedaug, tik kol pasirodo putos, supilu sultis ir tuomet po truputį beriu miltelinį cukrų, maišau, kol gaunasi pakankamai tirštas glajus.
Atvėsusią tešlą labai plonai iškočioju ir formelėmis pjaustau sausainius, juos dedu į skardą. Orkaitę įkaitinu iki 180C ir dedu pirmą skardą, stebiu kiek laiko kepa pirmieji, kad po to galėčiau nustatyti laikmatį.
Iškepusius meduolius vienu sluoksniu paskleidžiu ant medinių lentelių ir lėkščių iki pilnai atvėsta.
Dekoravimas glajumi kasmet vis kitoks ir tame matau didelį žavesį.
Gražių švenčių!