Sausai sūdyta silkė

Jei tai būtų buvęs vienas pokalbis, sakyčiau, kad su vienu žmogumi taip gali būti. Bet kai padariau mini apklausą ir paklausiau kai kurių skaitytojų ar jie žino kaip namuose marinuoti ar sūdyti silkę, dauguma atrašė nesupratę kam dar kartą marinuoti ar sūdyti jau paruoštą žuvį. Daugelis, mano didelei nuostabai, prekybos centruose ar turguose niekada nebuvo matę šviežios atvėsintos ar šaldytos silkės žuvies skyriuose/šaldikliuose.

Tad labai noriu paraginti (imant domėn situaciją, tik tuomet, kai būsite parduotuvėje, o ne važiuoti į ją dėl žuvies) pasigaminti sausai sūdytos silkės.

Kuo gi ji ypatinga?

  • silkė išlieka standi ir šviesios spalvos
  • žuvis būna sausa, nepermirkusi marinate
  • nenaudojamas joks cukrus, prieskonius galima derinti pagal savo skonį
  • taip ruošta silkė puikiai dera su visais klasikiniais pagardais
  • nesuvalgytą silkę galima dėti į šaldiklį ir kartais pasimėgauti stroganina (esu rašius apie tai ČIA)

Kaip išsirinkti tinkamą žuvį?

  • silkės akys turi būti skaidrios
  • jei yra galimybė, apžiūrėti žiaunas iš vidaus, jos turėtų būti tamsios
  • jei yra galimybė, pačiupinėti žuvies nugarą, ji turėtų būti standi, paspaudus grįžti į pradinę padėtį
  • kvapas, jis turėtų būti gaivus
  • puikiai suprantu, kad kai kurie metodai neįmanomi parduotuvėse, tačiau turgaus žuvies skyriuje man visa tai leidžia daryti arba parodo patys pardavėjai, ypač pauostyti, to paprašyti tikrai negėda

Ir galiausiai receptas. Viena silkė vidutiniškai sveria apie 300-400 g, tačiau paprastumo vardan aprašysiu ingredientus 1 kg gyvo svorio.

1 kg atvėsintos skrostos silkės

1 šaukštas rupios druskos

4 kadagio uogos (neseniai rašiau kur jų rasti arba galima keisti juodaisiais pipirų grūdais)

2 lauro lapai

Po žiupsnelį kmynų, krapų ir garstyčių sėklų (neturint krapų, nededu nieko kito, garstyčių sėklas galima keisti 1/2 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių)

Parsineštą žuvį tvarkau iškarto. Jei žuvis neskrosta, pjaunu pilvą, išimu pienius arba ikrus, žuvį perplaunu po tekančiu vandeniu ir nusausinu. Ypač pilvą, jame kaupiasi daug vandens.

Pasiruošiu kepimo popieriaus lakštą, ant jo dedu silkę ir ant jos beriu druską, trečdalį kruopščiai įtrinu į pilvo vidų, likusią į abi žuvies puses. Į grūstuvę dedu prieskonius, susmulkinu iki stambių trupinių (galima smulkinti ir paprasčiausiu peiliu ant lentelės) ir lygiai taip pat kaip druska ištrinu pilvą ir šonus.

Silkę suvynioju, užlenkiant visus galus ir dedu į šaldytuvą. Verta kartą per dieną žuvį apversti. Po 3-5 dienų silkė būna įsisūdžiusi ir prisigėrusi aromatų.

Kadangi gamyba yra labai greita, negaminu iškarto 5-6 žuvų, nebent ruošiu didelį vakarėlį ar gimtadienio vaišes.

Prieš tiekiant ar gaminant patiekalus, silkę iškloju ant medinės lentelės, pradedant nuo uodegos, traukiu stuburkaulį su šoniniais kaulais, likusius išimu peiliu, kito būdo kol kas neišrasta. Atsargiai nuimu odą. Viskas, filė paruošta.

Jei visgi silkės liko, dedu ją su tuo pačiu popieriumi į šaldiklį.

Parašykite komentarą