Ši makaronų versija mūsų namuose viena gerbtiniausių. Ne tik dėl skonio, spalvos ar paruošimo paprastumo bei greičio, bet ir dėl to, kad sunaudojami likučiai, mane visad džiugina tokie atradimai.
Gaminant nedidelius maisto kiekius, makaronų pakuotėse lieka po trečdalį ar netgi dar mažiau. Tikrai dažnas galvos skausmas kur juos dėti. Žinoma, galima berti į verdamą sriubą ar troškinį, bet ne visos rūšys (pvz. lakštiniai ar didžiosios kriauklės) tinka šiems patiekalams.
Tad dalinuosi idėja, kuri gimė iš žinojimo, kad makaronų rūšys yra verdamos skirtingą laiką. Jis visada nurodomas ant pakuotės, pirkdama žiūriu į šį skaičių. Įpratau pirkti tik panašaus gaminimo laiko makaronus, todėl visiškai nepergyvenu, kad dalis jų liks praplėštoje pakuotėje. Ši idėja, beje, sutaupė nemažai maisto, nes anksčiau pagamindavau žymiai per didelį patiekalų kiekį, kurio nesuvalgydavome ir dalis visad atitekdavo kiemo sargui. Jis nesipriešindavo, mielai valgydavo, bet makaronų patiekaluose yra nemažai druskos ir prieskonių, tad tik į naudą, kad dabar šuo valgo jam skirtą maistą.
Kaip virti makaronus? Pasidalinsiu savo patirtimi, tikrai dėsninga, kad virimo paslapčių mane mokė italė, kurią buvau liepta vadinti tiesiog Mamma. Taisyklės yra tik trys.
- Vandens tūris skaičiuojamas 1:10. Jei verdu 200g makaronų, tai vandens turi būti 2 litrai. Kam (kaip ir man) sunkiau su matematika, pridėkite nuliuką prie makaronų gramų ir gausite mililitrus 🙂
- Makaronai verdami gausiai pasūdytame vandenyje ir be jokio aliejaus. Druskos dedu 1 arbatinį šaukštelį (10 g)vienam litrui vandens. Makaronus dedu į verdantį ir jau pasūdytą vandenį.
- Nukošiant skystį, kuriame virė makaronai, jį pilu į kitą puodą. Dalį naudoju padažui, dažniausiai supilu 0,5-1 stiklinės, o likusį naudoju sriubos virimui.
Na, o skaniojo patiekalo receptas toks.
200 g makaronų (vamzdelių, nedidelių kriauklių, kaspinėlių)
100 ml grietinėlės (tinka ir augalinė, ir liesesnė)
50 g kietojo sūrio
1 skardinė tuno savo sultyse (185 g)
0,5 žaliosios brokolio dalies
0,5 geltonojo svogūno
1/2 šaukštelio druskos
maltų baltųjų pipirų
aliejaus kepimui
Makaronus išverdu pagal instrukciją ant pakuotės, tuo pačiu metu ruošiu ir padažą, nes viskas vyksta žaibo greičiu.
Svogūną supjaustau nedideliais gabaliukais, į įkaitintą keptuvę šliūkšteliu truputį aliejaus, beriu svogūnus ir kepu iki suminkštėja. Tuną nukošiu ir sudedu į keptuvę, sumaišau, „burokine” tarka įtarkuoju brokolį, supilu grietinėlę, pusę stiklinės skysčio, kuriame virė makaronai, beriu druską ir truputį pipirų. Kai grietinėlė pradeda kildinti burbuliukus, sudedu išvirtus makaronus, intensyviai maišau, kol viskas susilieja.
Tiekiu iškarto, pabarsčiusi tarkuotu kietuoju sūriu.
Patiekalas būna skanus ir pašildytas.