Sausainiai su spanguolių džemu ir kepintais žemės riešutais

Pamenate juosteles, perteptas džemu ir gausiai pabarstytas kepintais žemės riešutais? Pati tokių gaminių jau senokai nevalgau, todėl buvau visiškai pamiršusi apie jas. Kol kai kas zyzė į ausį beveik mėnesį, kad labai nori juostelių su pienu. Pasiūlymas nusipirkti juostelių parduotuvėje buvo atmestas.

Perskaičiau kone trisdešimt receptų, dauguma rekomendavo pertepimui naudoti obuolienę, tačiau mano obuolienė su stambiais obuolių gabaliukais, todėl teko pasukti galvą kuo ją pakeisti. O ir nesumąsčiau kaip atpjauti vienodo ilgio ir pločio juosteles, tad nusileidau į rūsį, atsinešiau spanguolių džemo, o iš indaujos paėmiau plonasienę taurę, su kuria pjausčiau tešlos apskritimus.

Apvalios „juostelės” gavo labai aukštą įvertinimą, paragavau ir aš. Ir išties, skonis nunešė į vaikystę, o spanguolės saldžioje tešloje suderėjo puikiai.

Recepte redagavau cukraus kiekį, mažinau visu trečdaliu, o kitą kartą kepant dėčiau dar mažiau, nes saldumo labai daug pertepime.
 
Iš sekančio produktų kiekio pagaminau 9 sausainius, t.y. 18 blynelių.

 
400 g kvietinių miltų
200 g sviesto
100 g cukraus (galima naudoti tiek baltą, tiek rudąjį)
150 g džemo (ar obuolienės)
1 XL dydžio kiaušinis (ar du maži)
1 šaukšto vandens
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio malto cinamono
50 g žemės riešutų (be luobelės)
 
Miltus įsijoju į gilesnį indą ir tiesiai į jį įtarkuoju šaltą sviestą. Beriu kepimo miltelius, cukrų ir pirštais trinu, kol gaunu smėlio tekstūrą.
 
Kiaušinį išplaku, pusę plakinio nupilu sausainių aptepimui, jei naudoju du mažesnius kiaušinius, plaku atskirai. Tešlai skirtą dalį supilu į indą, po truputį milkau, pilu vandens ir vėl minkau, kol gaunu nebetrupančią tešlą. Ją dedu į šaldytuvą min. 1 valandai.
 
Riešutus truputį apskrudinu sausoje keptuvėje, atvėsinu ir peiliu sukapoju stambiais gabaliukais.
 
Tešlą iškočioju ant silikoninio kilimėlio 3-5 mm storio lakštu ir išpjaunu apskritimus. Pusę jų dedu į tuo pačiu kilimėliu išklotą skardą. Kiekvieną gausiai patepu džemu, uždedu kitą apskritimą, jį patepu kiaušinio plakiniu ir pabarstau riešutais.
 
Kepu 200C kaitroje apie 20 minučių.
 

Parašykite komentarą