Lietiniai su varške

Lietinius moka kepti (beveik) kiekvienas, o varškės įdaras yra vienas populiaresnių, sako maisto tiekėjai ir gamintojai. Tad su jumis norėčiau pasidalinti receptu, kurį per N metų esu ištobulinusi, smagi ne tik gamyba ir degustacija, puiku yra tai, kad nelieka įdaro, lietinių forma labai daili lėkštėje ir patogi šaldymui.

Lietinius kepu be cukraus tešloje, mėgstantys saldesnį gyvenimą gali rinktis saldesnius pagardus, o mūsų namuose populiariausias sviesto – grietinės padažas, ir dėl skonio, ir dėl to, kad lietiniai su karštu padažu mums skanesni. Ir netgi grietinę ar uogienę tiekiu kambario temperatūros, kad nebūtų labai didelio temperatūrų kontrasto.

Taipogi blynų ir varškės duetą puikiai papildo uogos, tiek šiuo metu karaliaujančios šilauogės ar mėlynės, tiek ir avietės, braškės, gervuogės, serbentai, agrastai, aktinidijos. Ir netgi razinos ar kiek pamirkytos džiovintos slyvos.

Daug kas manęs klausia kaip pagaminu tokią dailią trikampę blynų formą, specialiai nufotografavau ir sudėjau gamybos būdą į foto koliažą, jį rasite pačiame recepte.

Dažniausiai kepu 8 lietinius, 4 pietums ir 4 užšaldymui, tačiau tikslių lietinių tešlos receptūrų dar neteko sutikti, viskas priklauso nuo miltų rupumo, drėgnumo, kiaušinių dydžio ir pan. Tad aprašysiu kaip gaminu tuos 8 blynus be tikslaus vandens kiekio, jį teks reguliuoti kaskart vis kitaip.

TEŠLA:

300 g kvietinių miltų

3 kiaušinio tryniai

4 šaukštai tyro aliejaus

Žiupsnelis druskos

Vanduo

ĮDARAS:

720 g varškės (4 standartiniai pakeliai)

3 kiaušinio baltymai

Žiupsnelis druskos ir kmynų (sūriam variantui)

1 šaukštas balto ir 1 šaukštelis vanilinio cukraus (saldžiam variatui)

Tešlą gaminu virtuvinio kombaino plakikliu. Žinoma, viską galima daryti ir rankomis, tačiau tie gumuliukai, kurių neįmanoma išvengti, plakant šakute, labai jau gadindavo nuotaiką. Tad kai tik įsigijau galingą pagalbininką, naudojuosi jo paslaugomis. Beje, tinka ir vadinami blenderiai, mikseriai, kokteilių plaktuvai, viskas, kas sugeba gerai išsukti skysčius su miltais.

Atskiriu kiaušinių trynius nuo baltymų, juos dedu į šaldytuvą.

Visus tešlos produktus sudedu į kombaino indą, įpilu stiklinaitę vandens ir jungiu plakimo režimą. Jei naudosite mažuosius virtuvės pagalbininkus, pirmam plakimui pilkite bent 1,5 stiklinės.

Kai jau visi produktai susilieja į visumą, stabdau plakimą ir šaukštu tikrinu tešlą, ji nuo šaukšto turi varvėti beveik kaip vanduo. Dažniausiai po pirmo plakimo tešla būna smarkiai per tiršta, tad vėl pilu vandens ir plaku, kol gaunu reikalingą konsistenciją.

Įkaitinu keptuvę ir pilu gerą samtį tešlos, ją tolygiai paskirstau ir, apkepus apačiai, blyną perverčiu. Darau tai ore, lengviausiai pavyksta tuomet, jei kepu specialioje lietinių keptuvėje. Riebalų į keptuvę pilti tikrai nereikia, pakanka aliejaus tešloje.

Iškeptus blynus palieku atvėsti, tuo metu pasiruošiu įdarą. Baltymus šluotele ar šakute lengvai suplaku ir sumaišau su varške bei norimais priedais. Peiliu paruoštą masę supjaustau į lygias 8 dalis.

Ruošiu blynus:

Darau įpjovą, ant ketvirtadalio blyno dedu vieną iš 8 įdaro dalių ir sulankstau kaip matosi koliaže. Jei vistiek neaišku kaip tai daryti, parašykite komentare, pabandysiu paaiškinti smulkiau.

Tiekiant blynus apkepinu lydytame svieste arba aliejuje. Sūrius su sviesto – grietinės padažu, saldesnius su grietine, jogurtu, uogiene, džemu, uogomis, džiovintais vaisiais.

Parašykite komentarą