Vištienos troškinys su grikiais ir daržovėmis

Aplinka trimituoja. kad artėja šventės.  Repetuoju jas ir aš, žinoma, bet kasdienio maisto niekas neatšaukė, o kuo šaltesnis oras, tuo labiau norisi sotaus, karšto, kvapnaus turinio lėkštėje. Tuomet dažniausiai gaminu troškinius.

Šis ypatingas tuo, kad nenaudojama grietinėlė, grietinė ar miltai, tobulą skonį suteikia lydytas sviestas, kuriame lėtai troškinasi paukštiena ir grikiai. Ne mažiau svarbus ir daržovių pasirinkimas, būtent šiam troškiniui perku Hortex Vip daržovių rinkinį, jame yra ir ankštinių pupelių, ir mažųjų kukurūzų burbuolių, truputis saldžiosios paprikos, brokolio žiedų, stambių morkų griežinėlių. Šie rinkiniai labai gelbėja, kai gaminu nedidelį kiekį maisto, juk 2 kukurūzų burbuolių ar 6 ankščių nenusipirksi, liks pusė morkos ir tiek pat paprikos,  ką jau kalbėti apie brokolį, jo liktų itin daug, tad vėl kankins galvaskaudis kur dėti likučius.  Bet, jei turite tokių daržovių likučių, naudokite juos, žinoma.

Naudoju neskrudintus grikius, bet jei tokių neturite, tiks ir skrudinti, nes, kaip minėjau, skonio garantas yra būtent lydytas sviestas. Jo jau galima įsigyti kone kiekvienoje parduotuvėje, bet visada skatinu pasigaminti patiems, iškarto didesnį kiekį, lydytas sviestas ir kambario temperatūroje negenda net pusmetį! Kaip jį pasigaminti, rasite ČIA.

3-4 porcijoms troškinio reikia:

250-300 g vištienos ar kalakutienos filė

400 g šaldytų ar šviežių daržovių mišinio

100-120 ml vandens

80 g lydyto sviesto

4 šaukštų su kaupu grikių

2 skiltelių česnako

1 šaukštelio be kaupo druskos

1 šaukštelio mėgstamo prieskonių mišinio (labai rekomenduoju mano draugės prieskonius, nuoroda į krautuvėlę ČIA

Paukštieną supjaustau nedideliais kubeliais, nulupu ir plonais griežinėliais supjaustau česnakus, paruošiamojo darbo tik tiek. Į įkaitintą keptuvę dedu sviestą ir jam ištirpus sudedu paukštieną, beriu grikius ir česnakus, 2-3 minutes intensyviai maišau, kad kiek apskrustų, supilu vandenį, pasūdau, dengiu dangtį, sumažinu iki minimalios kaitrą ir palieku troškintis apie 10-12 minučių.

Tuo metu iš šaldiklio traukiu daržoves, į gilesnį indą pilu kuo šaltesnio vandens, suberiu daržoves ir lengvai maišau, kol ištirpsta ledokšniai. Tuomet nukošiu.

Nudengiu keptuvės dangtį, iki maksimalios padidinu kaitrą, dedu daržoves, beriu prieskonius, atsargiai sumaišau, minutę – kitą lukteliu, kol daržovės įkaista, dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku ramybėje bent 10 minučių.

Valgome karštą, kartais išsispaudžiame citrinos sulčių, kartais netgi patarkuoju žievelės. Esame bandę įtarkuoti kietojo sūrio, suderėjo, bet ne taip gardžiai, kaip citrinos rūgštelė.

Parašykite komentarą