Klasikiniai šaltibarščiai

Pavadinau klasikiniais tik todėl, kad būtent tokius nuo seno gamina maitinimo įstaigos, įmantresnių gal ir galima rasti teminiuose restoranuose, bet užsisakant šaltibarščių kavinėje ar pakelės knaipėje jie visad būna su burokėliais. Ružavi. Kartais tiekiami su šaukštu grietinės, kartais be virto kiaušinio, yra tekę ragauti netgi be agurkų. O kur dar bulvių įvairovė – nuo košės iki gruzdintų bulvyčių.

Kadaise klausiau skaitytojų iš ko jie gamina šaltibarščius ir atsakymai labai stebino, pvz. kai kas gamina juos iš pieno perpus su grietine, kiti skiedžia kefyrą gazuotu vandeniu, pila acto, naudoja burokėlių kotus, aitriuosius pipirus, marinuotus agurkus ir pan.

Smagi ta įvairovė, tačiau jei jau apie klasiką, norėčiau su jumis pasidalinti pačiu gardžiausiu receptu, iš visų bandytų šis man – skonio etalonas. Yra truputis papildomo darbo, mat burokėlius tenka lupti, virti, aušinti, tarkuoti. Galima, žinoma, pirkti jau paruoštus (tik ne marinuotus, tiesiog virtus), tačiau didžioji skonio ir spalvos paslaptis glūdi burokėlių nuovire.

10 porcijų reikia:

2-3 nedidelių burokėlių

2 litrų kefyro (tinka bet koks)

 1 ilgavaisio ar 3 trumpavaisių agurkų

8-10 svogūnų laiškų

10 kiaušinių

10 šviežių didesnių bulvių 

pundelio krapų

2 šaukštelių druskos

Burokėlius nuplaunu, nulupu, darkart pakišu po tekančiu vandeniu, svarbu, kad neliktų žemių ar kitų nešvarumų. Pjaunu pusiau, dedu į puodą pjūviu žemyn ir užpilu vandeniu, tik tiek, kad vos vos apsemtų. Kaičiu ugnį ir verdu iki suminkštėja, nelygu veislei ir kaitrai, užtrunku apie 15 minučių.

Puodą nukeliu, į jo vietą statau kitą su vandeniu apsemtais kiaušiniais, juos verdu 7 minutes nuo užvirimo.

Kol aušta virti produktai, į gilų dubenį stambia tarka įtarkuoju agurkus, beriu druską ir sumaišius palieku bent kelioms minutėms, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Smulkiai supjaustau svogūnų laiškus ir krapus, beriu ant agurkų.

Pilu atvėsusį burokėlių nuovirą, kefyrą, dedu ta pačia stambai tarka sutarkkuotus burokėlius, kruopščiai sumaišau ir indą dedu į šaldytuvą.

Šviežias bulves nuplaunu, senas nuskutu ir išverdu truputį pasūdytame vandenyje.

Tiekiant pilu pilną lėkštę šaltibarščių, dedu perpus perpjautą virtą kiaušinį, kartais beriu svogūnų laiškų ar krapų ir į atskirą lėkštę dedu 3-4 virtų bulvių puseles, būtinai karštas. Atvėsusias bulves apkepu lydytame svieste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3 atsakymai į “Klasikiniai šaltibarščiai”

  1. Labai skanu, kai prie agurko iškart įpjaustau ir svogūnus su krapais, o tada druską beriu. Išmaišau ir palaikau taip kokią 10-15 minučių. Aromatas žalumynų pasklinda po visą namą. Pabandykite, nenusivilsit.

Parašykite komentarą