Dar visai neseniai konservavimas buvo absoliučiai sezoninis, toks jis liko tik pas tuos, kurie patys augina daržoves, vaisius ar uogas. Man tokiais sezoniniais visad liks agurkai ir pomidorai, pirmieji dėl to, kad auginu juos, o antrieji dėl to, kad vasariniai pomidorai yra šimtąkart skanesni ir kvapnesni nei auginti žiemą, tad jeigu jau kemšu juos į stiklainius, tai tik vasarą ir nupirkusi žinomame ūkyje augintus raudonžandžius.
Tačiau yra vienas bet. Neauginu, bet ir vasarą neperku cukinijų marinavimui. Dėl to, kad retas kas parduoda jaunutes, beveik besėkles cukinijas, o ir ilgai marinate mirkstantys cukinijų gabaliukai ar griežinėliai sutyžta.
Traškių marinuotų cukinijų atradimą padariau tuomet, kai prekybos centruose žiemą pasirodė pirmosios jaunos cukinijos iš Ispanijos. Būtent tokios, kokias rekomenduočiau marinuoti, greitai suvalgyti ir marinuoti vėl ir gal netgi tame pačiame marinate! Šią tvarią idėją pristatysiu ne tik su cukinijomis, bet ir su galybe kitų produktų, sekite naujienas.
Taigi, nusiperku 1 – 2 cukinijas, kruopščiai jas nuplaunu ir supjaustau griežinėliais, ne itin plonai, kaip matote nuotraukose.
Verdu marinatą iš:
1 litro vandens
1 šaukšto rupios druskos
3 šaukštų baltojo cukraus
1 šaukšto prieskonių marinavimui mišinio (rasite parduotuvėse ir žiemos metu)
3-4 skiltelių česnako
150 ml obuolių acto
Actą naudoju naminį, bet ir pirktinis obuolių actas yra puikios kokybės. Jei naudotumėte acto rūgštį, užteks ir 100 ml.
Vandenį pilu į puodą, jam užvirus suberiu druską, cukrų ir, vis pamaišant, verdu iki kristalai ištirpsta. Tuomet beriu prieskonius, perpus perpjautas česnako skilteles, paverdu kelias minutes, išjungiu kaitrą, supilu actą, sumaišau ir dengiu puodą dangčiu.
Po 10-15 minučių cukinijų griežinėlius (šį kartą dar ir morkų įpjausčiau) sudedu į marinatą, lengvai pasuku šaukštu, vėl dengiu dangtį ir palieku iki pilnai atvėsta. Tuomet perdedu į maisto dėžutę.
Valgyti galima jau po valandos, bet gardžiausios marinuotos cukinijos būna bent 12 h pasisvečiavę šaldytuve. Ten, beje, jas ir laikau.
O pabaigus valgyti, marinato neišpilu, jį vėl užkaitinu ir vėl užpilu ką nors, pavyzdžiui… Apie tai bus sekantis įrašas 🙂