Balandėlių pusbroliai – įdaryti svogūnai

Balandėlių tema, rodosi, jau išsemta, bet štai į ką dar galima vynioti maltą mėsą – dar vis pilna atradimų.

Vieną tokį aptikau Kaukazo virtuvėje, kadangi mūsų namuose labai gerbiami ir mėgstami visų rūšių svogūnai, receptas pasirodė įdomus.

Išbandžiau net kelis gamybos būdus – keptuvėje, orkaitėje ir kazane ir galiu pasakyti, kad dūmų kvapas patiekalui suteikia išskirtinio šarmo, tad jei sumanytumėte pasigaminti šio neįmantraus patiekalo, gaminkite jį lauke. Tiks ir paprastas laužas, ir grilis, ir kazanas.

Svarbiausi šiame patiekale, žinoma, svogūnai. Svarbu pasirinkti didelius, sveikus geltonuosius svogūnus. Gaminau ir su baltaisiais, ir su rausvaisiais, visgi jie nesuskambėjo, trūko aitrumo ir buvo kiek per saldu.

Įdomu ir tai, kad žmonės, deklaruojantys nemėgstą virtų ar keptų svogūnų, šį patiekalą ragavo ir suvalgė net po kelias porcijas.

12 porcijų pasiruošiu:

6-8 geltonuosius svogūnus

500 g maltos jautienos (arba kalakutienos)

50 g sviesto

1 kiaušinį

2-3 šaukštus maltų moliūgų arba saulėgrąžų sėklų (galima keisti džiūvėsėliais)

2 šaukštus pomidorų pastos

Saujelę šviežios kalendros (nebūtina)

1 šaukštelį prieskonių mišinio

Žiupsnelį aitrios paprikos dribsnių

Druskos

Svogūnus nulupu, nupjaunu abu galus ir viename šone darau gilią įpjovą iki šerdies. Puode užverdu vandenį, jo reikia tiek, kad svogūnai pilnai panirtų. Sudedu juos į kunkuliuojantį puodą ir verdu, vis kiaurasamčiu panardindama bandančius išplaukti, apie 10 minučių.

Ištraukiu ir palieku atvėsti. Tuo metu dubeny su druska ir prieskoniais sumaišau jautieną, įmušu kiaušinį, dedu kambario temperatūros sviestą, beriu maltas sėklas bei sukapotus kalendrų lapelius  ir minkau, kol gaunu vienalytę masę.

Svogūnus išdoroju – kyšteliu pirštą po vienu sluoksniu ir nuimu „lapą”. Į kiekvieną dedu įdaro ir formuoju suktinuką.

Įkaitinu keptuvę su puse stiklinės vandens, sukrečiu pomidorų pastą ir maišau, kol skystis tampa vienodai rausvas. Sudedu suktinukus, pasūdau, dengiu dangtį ir sumažinu kaitrą. Troškinu apie 20 minučių.

Tiekiu karštus su lavašu. Šalti, deja, nebeskanūs.

 

Parašykite komentarą