Žuvies pagardas

Šį pagardą turbūt žinome visi, tiesiog klasikų klasika, todėl prieš šventes norėčiau apie jį priminti ir aprašyti mūsų namų receptą. Kalbinant kitus ne kartą girdėjau, kad šį pagardą gamina „iš akies”, tačiau vadovaujantis teisingomis proporcijomis galima gauti tobulą skonį. Juolab proporcijos itin paprastos ir aiškios.

Šiuo pagardu apkloju keptą žuvį arba marinuotos silkės gabaliukus, tačiau ne kartą, pašildžiusi jį keptuvėje, naudojau ir kaip garnyrą keptai mėsai.

Kadangi sudėtyje yra nemažai konservantų, pagardas, sandėliuojamas stiklainyje ar maisto dėžutėje, šaldytuve išlaiko skonines savybes net tris mėnesius, tad kartais gaminu ir dvigubą porciją.

Vienoje keptuvėje patogiai pagaminu pagardą iš:

0,5 kg morkų

0,5 kg svogūnų

50 ml kepimui tinkančio aliejaus

5 šaukštai mėgiamo kečupo (arba 3 šaukštai pomidorų pastos, atskiesto 3 šaukštais vandens)

1 šaukštelio druskos

0,5 šaukštelio maltos paprikos

0,5 šaukštelio sausos adžikos (galima keisti harisa ar kitais aitrumo turinčiais prieskoniai)

250 ml vandens

Maltų juodųjų pipirų

Gamybai naudoju virtuvinį kombainą, tačiau viską galima atlikti ir tiesiog tarka ir peiliu.

Svogūnus supjaustau griežinėliais, morkas sutarkuoju stambiais šiaudeliais. Kuo stambiau tuo geriau, gardu, kai morkos lieka truputį traškančios.

Keptuvėje įkaitinu aliejų, beriu daržoves ir, vis pamaišydama, kepu kol jos pradeda keisti spalvą, kepti iki auksinio atspalvio nereikia.

Dengiu dangtį, sumažinu kaitrą ir palieku 5-7 minutėms lėtai troškintis.

Tuo metu į patogų indą supilu vandenį, į jį beriu druską, prieskonius ir kečupą arba skiestą pastą, maišau, kol ištirpsta druska ir įsimaišo pomidorų padažas.

Skystį supilu ant daržovių keptuvėje ir maišau, kol viskas tampa vienalyte mase. Lukteliu kol užkais, dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku iki pilnai atvėsta. Sudedu į patogų indą ir iki naudojimo laikau šaldytuve.

 

Parašykite komentarą