Bemielė kvietinė duona

Rašydama „bemielė” turiu omeny jokių mielių, net ir tų, kurios gyvuoja rauge. Tai elementariausiai pagaminama duonos tešla iš visų, kurias esu kepusi. Nereikia laukti mielių aktyvavimosi, visi produktai paprasti, natūralūs ir prieinami kiekvienam.

Nerašau „becukrė”, nes jeigu sekate mano receptus, greičiausiai pastebėjote, kad cukrų naudoju tik desertų/pyragų ir marinatų gamyboje. Iš ilgametės patirties galiu patvirtinti, kad jokiai duonai ar ragaišiui cukrus nereikalingas, kaip ir rauginamiems kopūstams! Ne kartą esu sulaukusi klausimų šia tema, atsakymas labai paprastas – mielės, tiek sausos kepimo, tiek presuotos ar rauge natūraliai susidariusios, aktyvuojamos šiltu (apie +30C) vandeniu, o maitinasi miltuose esančiais angliavandeniais.

Šioje duonoje kildintojo vaidmenį atlieka soda, ji sureaguoja su kefyre ar jogurte esančia rūgštimi. Tokių didelių skylučių riekėje, kaip mielinėje ar raugo duonoje, nebus, žinoma. Tačiau skonis tikrai nustebins ir pradžiugins.

Kartais į tešlą įmaišau miežinio salyklo, duona būna tamsi ir kiek kitokio skonio, tuomet ant tešlos formoje beriu kmynų.

Duoną kepu formoje aukštais bortais, dar kitaip vadinamoje „kekso forma”.

500 g kvietinių miltų (550D)

4 g druskos

5 g sodos

420 g kefyro (arba natūralaus jogurto)

30 ml aliejaus

Kefyrą, jei buvo šaldytuve, atšildau iki kambario temperatūros, supilu į gilų dubenį, beriu sodą ir mentele maišau, kol pradeda susidaryti putos. Pilu aliejų, beriu druską, vėl kiek pamaišau ir galiausiai beriu persijotus miltus. Neskubant maišau, kol visi produktai susijungia į vienalytę masę, dubenį pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku 20 minučių kambario temperatūroje.

Praėjus laikui, tešlą sudedu į silikoninę kepimo formą, jei naudosite metalinę ar keraminę, išklokite ją kepimo popieriumi.

Paviršių papurškiu vandeniu, beriu sėklų ir šaunu į orkaitę, nustatau 220C kaitrą ir kepimo režimą viršus – apačia. Kepu 45 – 50 minučių.

Laikau sandariame popieriniame maišelyje.

Tiekiu kaip sumuštinių duoną ar poroje su sriuba, bet labiausiai pamėgome ją skrudinti ir tepti česnakiniu aliejumi.

Parašykite komentarą