Pyragas su rabarbarais ir beze kepure

Šiemet, nepaisant užsitęsusių šalnų, puikiai dera pavasarinės gėrybės. Pilnais žandais valgome saldžius ridikėlius ir svogūnų laiškus, iš miško kasdien parnešu rūgštynių, jaunų garšvų ir kiaulpienių lapų. O sode vešliais lapais džiugina rabarbarai. Į juos vynioju sūrį, mėsos gaminius ar tuos pačius ridikėlius, tai neįtikėtinas atradimas, mat rabarbaruose esančios rūgštys saugo maistą nuo išdžiūvimo ar dehidratacijos.

O kotus dažniausiai naudoju pyragams, desertams ar verdu čatnį (receptas ČIA).

Jau senokai ieškojau įdomesnio pyrago recepto, akis vis užkliūdavo už beze puošto varianto ir galiausiai, apjungusi kelias idėjas ir gamybos būdus, įtariu būsiu atradusi tobulą pyrago versiją.

Derinys puikus ir tuo, kad galima sunaudoti pernykščio derliaus uogienes, tuo, kad skoniai ir tekstūros puikiai dera, o rabarbarų rūgštelė tiesiog tobulai papildo pyrago skonį.

Paplušėti reikia tik plakant baltymus, bet jei turite buitinę techniką, ji puikiai tai atliks už jus.

Pyragas formuojamas 3 sluoksniais.

Pagrindui reikia:

200 g šalto sviesto

200 g kvietinių miltų

4 kiaušinio trynių

50 g cukraus

5 g vanilinio cukraus

Viduriniam sluoksniui:

300 ml tirštos uogienės ar džemo (juodųjų ar raudonųjų serbentų, aviečių, apelsinų ir pan.)

500 – 700 g rabarbarų kotų

Beze:

4 kiaušinio baltymų

200 g cukraus

1 šaukštelio citrinos sulčių

1 šaukštelio obuolių acto

Pirmajam sluoksniui paruošiu tešlą – virtuvinio kombaino maišyklėje sumaišau miltus su smulkiai pjaustytu šaltu sviestu, cukrumi ir nuo baltymų atskirtais tryniais.  Galima minkyti ir rankomis.

Tešla gaunasi elastinga it plastilinas. Ją pirštais tolygiai paskirstau kepimo popieriumi išklotoje formoje, kurioje kepu pyragą. Tinka tiek apvali, tiek kvadratinė forma, gali būti ir atsegamais bortais.

Ją dedu į orkaitės vidurį, jungiu 180C kaitrą režimu viršus – apačia ir kepu apie 20 minučių.

Tuo metu nulupu rabarbarų kotus ir supjaustau juos stambiais griežinėliais ir sumaišau su uogiene. Jei naudoju džemą, jį šakute išsuku, jei tekstūra atrodo kiek per tiršta, pilu šaukštą šilto vandens ir vėl suku, kol vanduo pilnai įsimaišo.

Į plakiklio indą beriu cukrų ir kiaušinių baltymus, plaku apie 8 minutes. Tuomet supilu citrinos sultis ir actą ir plaku dar apie 2 minutes.

Kepimo formą ištraukiu, orkaitės kaitrą sumažinu iki 150C, pyrago pagrindui leidžiu kiek atvėsti ir tuomet formuoju sluoksnius – tolygiai paskirstau rabarbarų ir uogienės mišinį, o ant jo purią baltymų masę.

Pyragą dedu į orkaitę, kepu apie 20 minučių, tuomet kaitrą sumažinu iki 50C ir kepu dar 15 minučių.

Iškepusį pyragą atvėsinu ir dedu į šaldytuvą bent 4 valandoms.

Laikau šaldytuve, nes pyragas skaniausias ir lengviausiai pjaustomas būtent šaltas. ,

 

Parašykite komentarą