Česnakų žiedų, aitriosios paprikos ir šalavijo skonio actas

Kol pati negamindavau acto, pirkdavau jį kaip visi normalūs žmonės prekybos centruose, tačiau labiausiai žavėdavo pietų šalyse ragaujami vyno ar chereso actai, suporuoti su švelniu alyvuogių aliejumi ir užpilti ant šviežių daržovių.

Pas mus tuomet tokių nebūdavo, tad inspiravo pabandyti pasigaminti pačiai. Pradėjau nuo obuolinio, žinoma 🙂 nes rudenį gaminame daug sulčių, dalis kurių ir virto nuostabaus skonio ir aromato actu. Kitais metais jau gaminau pienių, žaliųjų vynuogių actus kol galiausiai atėjau iki taško, kai tiesiog acto skonis nebedžiugino, norėjosi dar daugiau skonių, spalvų, kvapų…

Buvo birželis ir ant stalo gulėjo pintinė su ką tik nupjautais česnakų žiedais, marinavimui naudodavau tik kotus, o žiedus suberdavau į kompostinę. Bet tądien sukirbėjo mintis, kad česnakų žiedai pilni kvapų! Užpyliau juos pirktiniu obuolių actu ir po pusmečio jau mėgavomės fantastišku skoniu.

Kasmet vis kartodavau, įdėdama dar kitokių priedų – krapų sėklų, kmynų, kalendros, raudonėlio. Bet pats geriausias derinys yra būtent toks, apie kokį šiandien ir norėčiau parašyti. Tiesa, mūsų namuose yra du favoritai, šis ir „Avactas” – aviečių actas, receptą rasite ČIA.
Būtent avactu gardinti virti burokėliai ar jų karpačas, barščiai, burokinė sriuba – viskas būna tobulai gardu.

Puikiai suprantu, kad naminio acto turi retas, kadaise labai rimtai studijavau pramoninio acto gamybos ypatumus ir galiu pasidalinti svarbia informacija.

  • Nie-ka-da maistui nenaudoju maistinės acto rūgšties, ją naudoju namų valymui. Gamyboje naudojamos labai agresyvios medžiagos, todėl dirgina skrandžio gleivinę
  • Gamindama kelionėse ar svečiuose naudoju pirktinį obuolių arba vyno actą
  • Marinavimui, salotų užpilams labai tinka spirito actas (jame alkoholio nėra, nesibaiminkite dėl to). Šis actas gaminamas natūraliausiu būdu, t.y. fermentuojant alkoholį su acto rūgšties bakterijomis.
  • Aromatiniams actams irgi naudodavau spirito actą

Labai smagu, kad aromatinis actas nėra konditerijos gaminys ir nereikia sverti ko nors gramais.

Gaminu stikliniuose 3l stiklainiuose, juos patogu sandėliuoti ir matyti spalvų virsmus.

Į švarų ir būtinai sausą stiklainį sudedu česnakų žiedus, jie irgi turėtų būti sausi, nes acto sąlytis su vandeniu gali sugadinti visą reikalą…

Beriu saują šalavijo lapelių ir dedu 1 šaukštelį aitriosios paprikos dribsnių. Jei turiu šviežių aitriųjų pipirų, dedu 2-3 vnt.

Stiklainį užsuku hermetiniu dangteliu ir nešu į tamsią vietą, tai gali būti ir spintelė. Viskas! Telieka palaukti pusmetį ir galima mėgautis fantastišku aromatiniu actu.

Atidarius stiklainį, actą nupilu į patogų butelį, o tirščius stiklainyje dar kartą užpilu actu ir vėl pamirštu pusmečiui. Trečią kartą nebepilu, jau būna dingę skoniai ir kvapai.

Beje, tokio acto butelaitis poroje su kokybišku aliejumi vertinantiems tikrus skonius yra puiki Kalėdų dovana.

,

2 atsakymai į “Česnakų žiedų, aitriosios paprikos ir šalavijo skonio actas”

Parašykite komentarą