Marinuotos cukinijų juostos

Šiemet agurkai šiltnamyje nedžiugina. Reiškinys masinis, tad įtariu, kad kaina turgavietėse ir pas ūkininkus nekris, pirkti marinavimui neapsimokės…

Tačiau cukinijos auga kaip pasiutusios, skinu kuo jaunesnes ir marinuoju naujai atrastu būdu.

Cukinijų juostas gamindavau šaltuoju būdu su aliejumi (receptą rasite ČIA), tačiau pernai rudenį konservuojant agurkus liko marinato, išpilti nevalia, o ilgiau pastovėjęs jis praranda skonį.  Akis užkliuvo už cukinijos, greitai pripjausčiau juostų, jas blanširavau, sudėjau į stiklainius ir užpyliau karštu marinatu.

Juostos puikiausiai išsilaikė rūsyje iki pat birželio, gal būtų ir ilgiau laikęsi, bet… suvalgėm 🙂 Labai tiko kaip garnyras, juostomis gardinau ir puošiau vienakąsnius, sumuštinius, silkutes, kartais tiesiog pakabliuodavome iš stiklainio, nes gaivu, trašku, su rūgštele.

Gaminu sekančiai: cukinijas nuplaunu ir supjaustau juostomis. Pjaustau plačiu daržovių skustuku kartu su visa žieve, taip ne tik spalvingiau, bet ir gardžiau. Naudoju tik minkštimą, sėklas atiduodu vištaitėms, bet galima ir kompostuoti.

Kaičiu 2 puodus. Vieną tiesiog su 3/4 tūrio vandens, o kitame gaminu marinatą, jo receptas:

1 l vandens

3 šaukštai (90 g) cukraus 

1 šaukštas (30 g) druskos

1 šaukštas prieskonių marinavimui mišinio

150 ml obuolių acto (6 %)

Pirmiausiai blanširuoju juostas. Kai tik vanduo puode užverda, dedu dalį juostų, lukteliu 20-30 sekundžių ir juostas išgriebiu žnyplėmis ir dedu į švarius stiklainius. Naudoju tarą iki pusės litro tūrio.

Tuomet verdu marinatą. Vandeniui užkaitus, suberiu druską ir cukrų, maišau kol ištirpsta, beriu prieskonius ir po 2-3 minučių supilu actą.

Kuo karštesniu marinatu užpilu juostas stiklainiuose, užsuku dangtelius, stiklainius sudedu ant pledo žemyn dangteliais, dengiu kitu pledu ir palieku iki pilnai atvėsta.

 

2 atsakymai į “Marinuotos cukinijų juostos”

  1. Sveiki, ar agurkai laikytusi per žiemą nublanširiuojant ir užpilant vedančiu marinatu, kaip cukinijų juostas?

Parašykite komentarą