Šiemet mano agurkus užpuolė ligos, derliui amba… Tad su malonumu priimu bet kiek ir bet kokių agurkų, kokius tik dovanoja kaimynės ar draugės. Turiu drąsos svajoti, kad pirkti nereikės 🙂
O kai dovanoja, į dydį nežiūriu, pasitaiko ir liaunų, ir vidutiniškai nuaugusių, ir paršelių. Tokius dičkius dažniausiai gamindavau rudenį, radusi prisislėpusių savame šiltnamyje, esu aprašiusi galybę marinavimo receptų, tačiau pernai sugalvojau apjungti kelis į vieną, išbandžiau, žiemą išragavom ir per savaitę suvalgėme visus konservus, taip skanu buvo.
Šie griežinėliai be saulę menančios spalvos turi malonaus aštrumo ir yra saldžiarūgščiai, produktų sąraše rasite klasikinio marinato ingredientus. Valgėme vienus, kabliuodami iš stiklainio, dėjau į lėkštes garnyrui, buvau netgi silkę užklojusi. Tiko picoms, sumuštiniams, o makaronus šie agurkai dar ir nudažė skaičiai geltona spalva.
Taigi, jeigu rasite darže ar gausite dovanų didelių peraugusių agurkų, nemeskite lauk, jokiu būdu, pasigaminkite šių griežinėlių.
Keli svarbūs momentai geram rezultatui – agurkus būtinai reikia lupti ir nenaudoti minkštų, suvytusių daržovių. Taipogi reikia imti domėn, kad ciberžolė stipriai dažo, tiek indus ar įrankius, tiek rankšluosčius ir netgi rankas. Todėl naudoju plieno indus, jokio plastiko, ir popierinius rankšluosčius.
Receptas patogus ir tuo, kad nereikia nieko kaitinti, nupylinėti, viską pagaminu viename dideliame puode.
Agurkus nulupu, nupjaunu uodegas ir supjaustau griežinėliais. Tuomet ant jų pilu vandenį, po 1 litrą, kad žinočiau kiek reikės kitų ingredientų.
1 litrui vandens:
1 šaukštas rupios druskos
3 šaukštai baltojo cukraus
2 skiltelės česnako
1 šaukštas prieskonių marinavimui mišinio
1 šaukštelis be kaupo ciberžolės
0,5 šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių
150 ml obuolių acto (6 %)
Vandens pilu tiek, kad nepilnai apsemtų agurkus, nes gale yra supilamas actas, jo nemažai, tad reikia tai turėti omeny.
Taigi, supylus vandenį, pasiskaičiuoju kiek ko reikės ir visa tai beriu ant agurkų (česnakus supjaustau postambiais griežinėliais). Puodą kaičiu ir laukiu kol užvirs, ilgam be priežiūros nepalieku, nes nuo užvirimo kaitinti reikės labai neilgai, anaip agurkai taps minkšti.
Vis pamaišant laukiu užvirimo, pasiruošiu actą, susidedu stiklainius ir dangtelius, suktis reikės spėriai.
Kai tik pasimato pirmieji burbulai, pilu actą, labai gerai sumaišau, lukteliu 2-3 minutes ir iškarto pilstau į stiklainius, juos užsuku, dedu žemyn dangteliu ant pledo, pabaigus visus konservus, stiklainius uždengiu kitu pledu.
Atvėsusius konservus nešu į rūsį, tačiau kelis stiklainius pernai specialiai laikiau virtuvės spintelėje, ten jie irgi puikiai laikėsi.
Beje, atidarius stiklainį, skysčio nepilu lauk, jame 2-3 h pamirkau vištienos sparnelius ar petelius ir tuomet, palaisčiusi aliejumi, kepu orkaitėje. Gaunasi spalvingi, kvapnūs ir labai gardūs.
Labai dėkui už tiek naujų daržovių receptų 🥰 turiu savo kelis favoritinius ir viską pagal tuos receptus marinuoju. Jūsų receptai labai sudomino. Būtinai išbandysiu, juk visada atsiranda peraugusių agurkų slapukų 😊
Ačiū už gerą žodį, sėkmės konservuojant 🙂
Ar agurkus kaitinate puode su visais priedais, ar juos iš karto sudedat į stiklainius ir tiesiog ant jų pilat užvirtą marinatą?
Kaitinu puode, aha.
Jei reikia acto reiskia neskanu
Nesiginčykime dėl skonio 😉
O galima daryti pjaustytus neluptus nedidelius agurkus?
Galima!