Vis dar pulsuojančių įspūdžių iš Islandijos įkvėpta prisiminiau ten ragautą ropių sriubą ir pabandžiau pagamint šių šakniavaisių sriubą. Rasti ropių pavyko ne pirmoj ir net ne trečioj parduotuvėj, gal rudenį bus didesnė pasiūla… Sriuba gavosi puikiai – soti, šildanti, nieko neprimenanti – puiku.
Pirmiausiai 5 l puode pasūdytam vandeny išverdu
2 didesnius jautienos krūtinkaulius
Mėsą atidedu atvėsti, puodą praskalauju ir pilu į jį 3/4 vandens. Užkaičiu, ir vandeniui užvirus į jį beriu
2 dideles bulves – pjaustytas kubeliais
1 didelę morką – stambiai tarkuotą
1 pastarnoką – stambiai tarkuotą
6 mažytes ropes (ar vieną rudenišką didelę) – pjaustytas kubeliais
Daržoves užverdu ir kaitinu apie 10 min. Tuo metu supjaustau pravėsusią mėsą nedideliais kubeliais, beriu pas daržoves, dedu
1 aš prieskonių sriubai
1,5 aš druskos
Ir lukteliu 10-12 minučių, dengiu dangtį ir išjungiu kaitrą. Tiekiu po 15-20 min. Kartu labai tiko grietinė sriuboj ir juoda duona rankoj.