Lėtai aliejuje virti česnakai (confit)

Čiaudulys ir varvanti nosis man visada primena česnakus. Tiek šviežius, tiek sumaltus su druska ar aitriąja paprika, tiek lėtai aliejuje virtus, dar kitaip vadinamus confit.

Eilę metų confit gaminau puode, užpylusi česnakų skilteles aliejumi, įjungdama termometrą, nes labai svarbu gaminio neperkaitinti. Sudėjus česnakus į stiklainius, dažnai likdavo aliejaus, reikėjo plauti puodą ir termometrą. Kol vieną dieną nepamačiau video, kuriame česnakus gamino orkaitėje. Geniali mintis! Juk ir temperatūra reguliuojama, yra ir laikmatis, o ir viskas gaminama iškarto stiklainiuose be jokių papildomų indų.

Išbandžiau, paragavau ir galiu patvirtinti, kad nei skoniu, nei tekstūra orkaitėje ruošti česnakai niekuo nesiskiria nuo lėtai virtų puode, jie yra tokie pat lengvai tepami, kvapnūs, saldūs.

Priminsiu kur toks česnakas naudojamas:

 tepti ant duonos riekės

dėti ant sūrio gabaliuko

į keptuvę kepant pievagrybius

į kepamo paukščio vidų

ant vienakąsnių

Kai gaminu, elektros taupymo dėlei drau iškarto didesnį kiekį, bent 10  330ml stiklainių, šis konservas puikiai laikosi netgi kambario temperatūroje iki 6 mėnesių. Stiklainiai su šiuo turiniu gali būti ir puiki valgoma dovana.

Proporcijų nėra, recepte dalyvauja:

Česnakai

Tyras aliejus (naudoju saulėgrąžų arba alyvuogių)

Druska

Čili dribsniai

Viduržemio jūros prieskonių mišinys

Nuluptas česnakų skilteles sudedu į stiklainius, beriu po žiupsnelį druskos, čilių, prieskonių ir užpilu aliejumi. Užsuku dangtelius ir stiklainius dedu ant orkaitės vidury padėtų grotelių.

Jungiu kaitinimo režimą viršus – apačia ir 110C. Kaitinu 1h ir pasibaigus laikui orkaitės neatidarau, palieku stiklainius iki pilnai atvėsta.

Sandėliuoju virtuvės spintelėje.

4 atsakymai į “Lėtai aliejuje virti česnakai (confit)”

  1. Laba, Renata, norėčiau jūsu paprasyti, gal turit recepta su briuselio kopūstais. Užaugo daug, prisišaldžiau, bet norėčiau kažko, gal užraugti

    1. Labs rytas, Jolita. Esu ragavusi raugintus, visai neblogas skonis, pabandykite 😉
      O šviežius pjaunu per pusę ir kepu lydytame svieste, gale užberiu maltų moliūgo sėklų ir druskos/prieskonių. Neatsivalgomai skanu 🙂

Parašykite komentarą