Duonos, serbentų ir grietinėlės desertas

DSC_1127

Nepaprastai nostalgiškas skonis, kas pamena Vilniaus „Cukrainę” Gorkio (tuomet) gatvėje, prisimins ir šį skanumyną. Mano variantas truputį kitoks, bet susimaišę skoniai bus tokie patys kaip kadaise 🙂

4 porcijoms reikės
250g juodos duonos (be priedų)
70g sviesto
1 valgomo šaukšto cinamono
2 valgomų šaukštų rudojo cukraus
150-200g trintų serbentų ar serbentų uogienės (arba šviežių ar šaldytų bruknių arba spanguolių)
6 valgomų šaukštų cukraus pudros
500ml plakamosios grietinėlės
Duona desertui neturėtų būti labai šviežia, kuo tamsesnė ir kuo kietesnė. Pirmiausiai virtuvinio kombaino S peiliais sumalu duoną iki smulkių trupinių. Įkaitinu keptuvę, dedu sviestą ir, jam ištirpus, suberiu duonos trupinius ir rudąjį cukrų. Intensyviai maišant, kaitinu apie 7-8min. Tuomet suberiu cinamoną, dar kartą kruopščiai išmaišau, išjungiu ugnį, dengiu keptuvę dangčiu ir palieku ramybėje.
Jei naudoju šaldytas uogas, jas tais pačiais kombaino peiliais iki tyrės susmulkinu, suberiu 3 šaukštus cukraus pudros, kelias sekundes paplaku. Belieka išplakti grietinėlę, plaku ją elektriniu plakikliu, lėtu režimu. Kai grietinėlė pradeda standėti – suberiu likusius 3 šaukštus cukraus pudros ir įmaišau ją į grietinėlės masę.
Desertui tiekti naudoju stiklinius, tolygaus pločio, indelius. Tai gali būti taurė ar įmantresnis stiklainis.
Ant dugno beriu duonos trupinių, tuomet grietinėlės, tada uogas, vėl grietinėlę ir pabaigai – vėl duonos trupinius. Desertą bent trumpam dedu į šaldytuvą.
Valgyti būtina ilgais šaukšteliais, kad vienu metu pakabinti visų sluoksnių.

Patarimas – į duonos masę galima įmaišyti susmulkintų graikiškų riešutų.

Parašykite komentarą