Falafeliai nebėra jokia naujiena Lietuvoje, jau netgi teko užmatyti mobilų kioską, siūlantį jų su įvairiausiais padažais ir daržovėmis. Ką gi, gal jie taps alternatyva kebabams? 🙂
Šį avinžirnių skanėstą ragaudavau kelionių Turkijoje, Afrikos šalyse ir Izraelyje metu, ir atradus savo mėgstamą prieskonių derinį, pradėjau gan dažnai gaminti juos namuose, vakarėliams ar šiaip, kai norisi ko nors nemėsiško. Itin svarbus padažas, gaminu jį iš natūralaus jogurto, tačiau kelis kartus naudojau paprasčiausią kefyrą.
Didelei kompanijai (gausis apie 40 falafelių) ruošiu
2st avinžirnių
Juos užmerkiu dideliame kiekyje vandens 12h, dažniausiai nakčiai. Virti nereikia jokiu būdu. Išbrinkėlius nukošiu ir beriu į kombaino indą su peiliais smulkinimui. Ten pat keliauja
1 luptas ir ketvirčiuotas nedidelis svogūnas
5-6 skiltelės česnako
Labai gerai sumalu šiuos produktus, ir tuomet dedu:
2 kiaušinius
4vš miltų
1vš sezamo sėklų
0,5aš raudonėlio
0,5aš raudonos paprikos miltelių
0,5aš chmeli suneli ar bet kokių mėgstamų džiovintų žolių prieskonių (labai tinka maltas ožekšnis)
Trupučiuką čili arba harisos miltelių
Saują lapinių petražolių arba kalendros
Viską malu apie 5 minutes, retkarčiais pasukdama kombaino indą nedideliu kampu, kad produktai tolygiai susimaltų. Gaunasi graži košė.
Gilesnėje keptuvėje labai gerai įkaitinu aliejų, jo reiks nemažai, nes falafelius reikia gruzdinti. Pilu apie 300ml rafinuoto saulėgrąžų aliejaus. Šlapiomis rankomis formuoju graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir juos murkdau į verdantį aliejų. Kepu apie 2-3 minutes iš vienos pusės, laikas gali varijuoti priklausomai nuo aliejaus įkaitimo. Tiekiu lėkštėj su jogurtiniu padažu, jį gaminu iš
1 indelio natūralaus jogurto
2 skiltelių česnako
žiupsnelio druskos
1vš sezamo sėklų arba maltų kmynų
Česnaką įspaudžiu į jogurtą ir gerai išmaišau su likusiais produktais. Valgėme, pamirkę falafelius padažan. Skonis primena mėsos kukulaičius.
Patarimas – jei žūtbūt norėsite pasigaminti šio skanumyno, bet nerasite pirkti avinžirnių, galite drąsiai gaminti ir iš paprastų žirnių.
Taikliai pastebėta klaida, ačiū, taisau 🙂