O gal ir ne obuolienė, o visas džemas? Su apelsinais, imbieru ir aguonomis. Argi ne žiemiškai skambantis derinys? Keturis metus tobulinau proporcijas, kol pernai jau buvo tai, kuo planavau gardžiuotis. Ir tai nesulaukė Kalėdų, nes buvo sušlamšta, indeliai išlaižyti, o veidai – palaimingai besišypsantys. Panašiai, kaip žalių pomidorų džemas, ši obuolienė irgi tinka tiek saldžiuose patiekaluose, tiek su paukštiena ar sūriu.
Naudoju krituolius obuolius, labiausiai tinka geltoni rudeniniai, kurie tokiu metu jau būna pakankamai saldūs ir prinokę. Beje, prieš kelis metus bandžiau virti šią obuolienę iš alyvinių obuolių – nepatiko…
Pirmiausiai nulupu, išpjaunu graužtukus ir nedideliais gabaliukais supjaustau
4 kg obuolių
Juos dedu į didelį puodą, šliūkšteliu stiklinę vandens, dengiu dangtį ir palieku troškintis 20min. Per tą laiką virtuvinio kombaino pagalba sutarkuoju
4 didesnius apelsinus
Kaip jau esu rašiusi, prieš vartojant apelsinų žievę, juos rekomenduojama 15 min. palaikyti sodos tirpale.
Apvirusius obuolius blenderiu sutrinu iki vienalytės masės, tuomet į puodą sudedu apelsinų tarkius, permaišau ir vėl uždengus dangtį palieku ant mažiausios ugnies 1h. Praėjus skirtam laikui, į puodą dedu
2 kg balto cukraus
4 vš aguonų
100 – 150 g smulkiai tarkuotos imbiero šaknies
1 vš cinamono
Dabar nuo puodo jau nebesitraukiu, lėtai maišydama kaitinu dar apie 20 min. Karštą obuolienę sudedu į nedidelius stiklainius, užsuku ir palieku atvėsti apverstus aukštyn kojom ant virtuvinio rankšluosčio.
Beje, ši obuolienė – puiki dovana Kalėdoms.
Kiek iš šios normos išeina obuolienės? ačiū 🙂
Miela Ieva, pernai gamindama nesuskaičiavau, o šiemet dar neviriau…
Ačiū už atsakymą, na turėsiu prisidėjus daugiau indų 🙂 kad nepritrūktų 🙂
🙂 Skanios žiemos