Firminė pomidorinė su moliūgų ir saulėgrąžų sėklomis

 

DSC_1430

Sriubos man – didžiulė erdvė fantazijai. Dažniausiai, užsimanius naujo skonio, kūryboje dalyvauja mano … spintelės 🙂 Kadaise pažįstama pasakojo jau išstovėjusi duobes grindyse prie drabužių spintos, mat niekaip rytais negali išsirinkti kuo dabintis. Panašias duobes jau turbūt galima aptikti ir mano virtuvėje, prie šaldytuvo ir spintelių. Atsidarau, peržvelgiu, peržiūriu, mintyse sudėlioju derinius ir imuosi darbo. Lygiai taip ir gimė ši sriuba. Ne visi bandymai būna vykę, ne visas pagiria valgytojai, tačiau ši – viena iš tikrai sėkmingų. Kaip pasakė vienas iš degustatorių – ‘sriuba su pakramtymais’. Soti, gaivi, saldžiarūgštė.

Sultiniui į 5l puodą pilu 3l vandens ir, jam užvirus, dedu nedideliais gabaliukais pjaustytą

 kalakutienos kumpį (apie 700-800g)

Galima naudoti ir vištieną, ir laukinę paukštieną, ir net raudoną mėsą, jei norisi „stipresnio” skonio. Svarbu, kad gabaliukai būtų nedideli. Sumažinu ugnį iki minimalios, puodą pridengiu dangčiu ir griebiuosi daržovių.

2 didesnes bulves – nuskutu ir supjaustau tokiais pat, kaip ir paukštienos, gabaliukais

2 vidutines morkas – sutarkuoju šiaudeliais

1 pastarnoką arba petražolės šaknį – taip pat šiaudeliais

1 nedidelį saliero gumbą – supjaustau mažais kubeliais

Paukštienai pavirus apie 20min, į puodą suberiu bulves, leidžiu pakunkuliuoti 7-9min., tuo metu iš rūsio atsinešu

700ml trintų pomidorų (receptas)

Neturint tokio ruošinio, galima naudoti konservuotus pomidorus savo sultyse, juos reikėtų blenderiu sumalti iki vientisos masės. Pomidorus, pastarnoką ir salierą sudedu į puodą, paverdu dar apie 10min., tuomet suberiu morkų tarkius ir sriubą gardinu

2aš rupios druskos

1aš džiovintos gelsvės

1aš džiovinto raudonėlio

1aš ciberžolės

3-4 smulkiai kapotomis česnako skiltelėmis

3vš moliūgo sėklų

3vš saulėgrąžų branduolių

Lukteliu dar 4-5min., išjungiu ugnį, dengiu dangčiu puodą. Tiekiu po 15-20min.

Pagardinimui pilu grietinėlės. Skanu su mėgstama duona, ypač jei ji irgi su grūdais.

Parašykite komentarą